Нови удар на џепове

Пред грађанима БиХ ново поскупљење, многима се неће свидјети

  • Извор: Аваз
  • 17.05.2024. 21:20

Пред грађанима БиХ сасвим извјесно је ново поскупљење, које се неће свидјети многима, вјероватно већини људи у држави.

Наиме, један од омиљених напитака - кафа - могао би ускоро да поскупи, најављују упућени.

Цијене кафе, односно обичног еспреса, крећу се, углавном, од двије до четири, а понегдје и пет КМ, док килограм мљевене кафе у просјеку кошта 18 КМ. Неријетко грађани купују и сирову кафу, коју потом сами прже и приправљају ради властитог ужитка.


Вођа наркокартела из Дубаија: 'Имамо свог човјека у ЦИК-у'

Вођа наркокартела из Дубаија: 'Имамо свог човјека у ЦИК-у'

"За сада мој добављач држи исту цијену, иако већ неко вријеме круже те информације о повећавању. Ако и буде неких корекција, потрудићу се да то, заиста, буде минимално", казао је за "Аваз" власник познатог угоститељског објекта у Мостару.

Нови раст цијена најављен је усљед турбуленција на свјетским берзама од прије мјесец, када је дошло до ескалације сукоба на Блиском истоку, а поготово након објаве да је Вијетнам, највећи свјетски узгајивач врсте кафе робуста, у великим проблемима због суше.

То је потврдио и Илија Сушац, власник једне од најпознатијих пржионица кафе у БиХ.

"Ја вам могу рећи да је кафа већ поскупјела, и то за 100 евра по врећи. Врећа кафе у којој је 60 килограма је сада приближно 840 КМ, а донедавно је била 630 КМ. Шта ће даље бити, како ће се све ово одразити на малопродају, угоститељство, заиста не могу рећи", казао је Сушац.

Сушац тврди да оваквом скоку цијена кафе није свједочио у посљедњих више од три деценије колико се бави тим послом.


Савез синдиката предлаже ''ранг листу'' плата

Савез синдиката предлаже ''ранг листу'' плата

"Могуће је да је ово и нека вјештачка криза, али како год, цијена робусте је значајно порасла, коју преферира наше тржиште и велика је потражња, док се цијена арабике није значајно мијењала", рекао је он.

Према подацима УИО, БиХ је током прва три мјесеца ове године увезла нешто више од 4,8 милиона килограма кафе у вриједности готово 36 милиона марака. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.