Privredni subjekti nastavljaju po starom

Potrošači za strože kazne privrednicima koji nezakonito dižu cijene

  • Извор: АТВ
  • 18.03.2023. 19:51

Iako su inspektori stalno na terenu, pojedini privredni subjekti nastavljaju po starom.

Formiraju veće cijene od dozvoljenih. Pod lupom inspektorata posebno su bile kontrole goriva i osnovnih životnih namirnica. Tako su pojedinim benzinskim pumpama i trgovinama stigle kazne, teške 90.000 maraka.

"U prva dva mjeseca ove godine u trgovačkim centrima ove godine, izvršeno je 28 kontrola, u 3 slučaja je utvrđeno da se trgovci nisu pridržavali zakonom propisanih marži. Po tom osnovu, izrečeno je 45.000 maraka novčanih kazni, dok je za druge vrste nepravilnosti, kao što je izdavanje računa i vođenje poslovnih evidencija, još dodatno izrečeno 10.100. Takođe na benzinskim pumpnim stanicama izvršene su 24 kontrole, 3 su takođe bile nauredne kada je riječ o pridržavanju marže i po tom osnovu, izrečene su kazne u iznosu od 45.000", kaže Dušanka Nikolić, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću Inspektorata Republike Srpske.

Imena kažnjenih su tajna, zbog čega građani ostaju uskraćeni za informaciju koliko i gdje tačno su određeni proizvodi bili nezakonito skuplji.

Potrošači smatraju da ovakve kazne nemaju nekog efekta.

Međutim, rigoroznije kazne mogu izricati samo sudovi.

"Vidimo da pojedini trgovci vrlo lako plate određeni iznos tih kazni i nastavljaju da tako kažem po starom. Možda bi one morale da budu još rigoroznije, ali u smislu zabrane obavljanja djelatnosti neko određeno vrijeme ili u još većem novčanom iznosu", kaže Dušan Srdić – predsjednik Udruženje potrošača “Reakcija”.

Očigledno se na uredbe Vlade o ograničenju cijena, pojedini ne obaziru.

Zato će načini, da se stane u kraj divljanju cijena, i dalje biti prioritet Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Ministarstvo će apelovati, a Inspektorat će raditi, poručuje novoizabrani resorni minister Denis Šulić.

"To je i moj prevashodni cilj, ja sam i kao narodni poslanik pozivao inspektorat i Ministarstvo pozivao na koordinaciju da se provjere tržni centri, da se provjere pumpe, da li su ispoštovane one odluke, koje je Vlada Republike Srpske donijela o ograničenju marži na naftne derivate i osnovne životne namirnice", kaže Šulić.

Broj utvrđenih nepravilnosti se smanjuje, ali je i dalje prisutan, zbog čega će kontrole biti pojačane.

Privredni subjekti u svakom trenutku mogu očekivati dolazak inspekcije, kažu iz Inspektorata Republike Srpske, te upućuju apel trgovcima, da se pridržavaju marži. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм