Kiša

Plodovi voća i povrća trpe štetu zbog loših vremenskih uslova

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2023. 19:45

Mihajla iz Donjih Podgradaca zatekli smo u radovima. U voćnjaku od 50.000 sadnica, različitih sorti, kaže uvijek ima posla.

Trenutno je u toku rezidba. Trebala je već biti završena, ali zbog nedostatka radnika kasne. Ni vremenski uslovi, ne idu na ruku. Zbog čega će najviše posljedica pretrpjeti sorta kruške.

„Koštičavo voće, šljiva, breskva, može se reći da već ima štete, a inače za to voće, nije dovoljno njima ne treba minus, njima je sve ispod plus osam, njima je hladno i odbacuju plodove. Ovo sad trenutno vrijeme ne odgovara“, priča voćar Mihajlo.

Za dobar rod, idealna temperatura bi bila između 15 i 25 stepeni. Ukoliko se ovakvo vrijeme nastavi, moraće raditi ručnu i hemijsku doradu, kaže predsjednik udruženja voćara. Pozitivno je to što kod jabučastog voća, neće biti štete.

Petrović: Solarni paneli na krovovima krajem ove ili početkom sljedeće godine

Petrović: Solarni paneli na krovovima krajem ove ili početkom sljedeće godine

„Najkvalitetniji su cvjetali i sad je pitanje, kakva će biti oplodnja u ovako lošem vremenu. Znači, svaki dan imamo i kišu i dosta niske temperature i oblačno je, znači nemamo pčele, pčela uopšte ne radi, a znamo da je za oprašivanje potreban veliki broj pčela“, rekao je Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

U sličnoj situaciji našli su i povrtlari. Zbog loših vremenskih uslova, najviše će kasniti polodovi iz plasteničke proizvodnje. Za dalji rad, ključno je da se u narednim danima poveća temperatura zemljišta.

„Završen je krompir, jedna količina kupusa, lukovi, što se tiče proizvodnje na otvorenom. Nije rasađena ni paprika, ni krastavac, ni paradajiz, ništa što ide u plasteničku proizvodnju, makar na teritoriji Lijevča polja, nije urađeno ništa . Kašnjenja će biti, mislim, značajna“, izjavio je Darko Ilić, predsjednik Udružeja povrtlara.

Dojčinović: Niske temperature utiču na voće; Najveća šteta na kruškama

Dojčinović: Niske temperature utiču na voće; Najveća šteta na kruškama

Grad, koji je padao u manjim količinima nije nanio veliku štetu. Proizvođači kažu da su zadovoljni radom protivgradne preventive Srpske. Kompletan agrarni sektor, kažu, bez njih, ne bi imao dobru i kvalitetnu proizvodnju.

Voćari kažu da je za sada rano govoriti o štetama, ali će ih sigurno biti. Nadaju se narednih dana boljim vremenskim uslovima i većim temperaturama kako bi uspješno nastavili radove. 

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Мућке (12+) (Р)

    '''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина