Због поскупљења

Пица из маркета више није табу у Италији

  • Извор: РТС
  • 29.10.2023. 12:32

У Италији и Шпанији због драстичног раста цене маслиновог уља скупљи су и традиционални специјалитети - пица и паеља. И то када је у питању она омиљена италијанска "Маргарита" цијене састојака порасле су за више од осам одсто. Да ли се то већ прелијева и на навике Италијана?

"Против-инфлацијско тромјесечје" назив је иницијативе италијанске владе са циљем да се блокирају цијене одређених производа и заштити куповна моћ грађана не би ли се на тај начин ублажиле посљедице инфлације.

Самопослуге, радње као и апотеке које се придружују иницијативи излажу блокиране цијене за пасту, млијеко, јаја, уље, сапуне, односно основне прехрамбене и непрехрамбене производе, као и оне за личну хигијену.

Инфлација у Италији, по подацима Националног института за статистику, у 2023. години износи више од пет одсто, док је прошле године забиљежила раст од 8,1 одсто, што је био највећи раст забиљежен у протеклих 37 година.

Свјетски дан борбе против можданог удара: Узроци, посљедице и рехабилитација

Свјетски дан борбе против можданог удара: Узроци, посљедице и рехабилитација

Основни узрок је пораст цијена енергената што је довело до пораста цијена транспорта као и потрошачке корпе која биљежи раст за више од осам одсто.

У јануару ове године просјечна цијена маслиновог уља у Италији била је око 5,62 евра, цијена која је у августу ове године доживјела повећање за 30 одсто, укупно 42 одсто уколико се упореди са претходном годином у исто вријеме.

Суша у Шпанији која је главни свјетски произвођач маслиновог уља смањила је бербу маслина за 56 одсто па је пораст цијена у тој земљи достигао рекордни раст од 227 одсто.

Слична ситуација је и са Грчком и Португалијом док је Мароко, који је четврти извозник маслиновог уља на свијету, одлучио да тренутно блокира извоз.

Цијена на велико маслиновог уља у другој половини октобра достигла је 8,7 евра по литри. То је рекордно повећање, тако да је 2023. за сада година која биљежи највећи раст цијена маслиновог уља.

Живко Вуковљак (60) - један од најмлађих српских повратника у Ливно

Живко Вуковљак (60) - један од најмлађих српских повратника у Ливно

Италијани се свакодневно суочавају са порастом цијена за које сами грађани кажу да су се удвостручиле. Наиме. производ који су само прије годину дана плаћали пет евра, данас плаћају 10.

"Као што знате, држава интервенише не би ли смањила рачуне и уводи важне мјере помоћи грађанима у суочавању са инфлацијом“, каже Ђорђа Мелони, премијерка Италије.

Скупља и пица

Поред маслиновог уља, порасле су и цијене брашна, парадајза и моцареле. Тако је једно од најомиљенијих италијанских јела - пица - доживјело пораст цијена за 14 одсто.

Данас се Италијанима више исплати да купе већ готову пицу у самопослузи, него да је сами направе код куће јер је по подацима Блумберга готова пица доживјела пораст цијена за седам осто, а продато је 60.000 тона у вриједности од 1,2 милијарде евра.

У Италији се годишње направи око 2,7 милијарди пица а то значи да се потроши 200 милиона килограма брашна, 225 милиона килограма моцареле, 30 милиона литара маслиновог уља и 260 милиона килограма парадајз соса.

Овако се исправно праве америчке палачинке

Овако се исправно праве америчке палачинке

У 2023. години италијанске породице просјечно троше, у односу на 2019. годину и до 400 евра више, што значи више од 3.000 евра мјесечно због енергетске инфлације, климатских промјена и сукоба у свијету.

Италијани купују мање, али троше више - док плате стоје на истом мјесту већ годинама.

Из тог разлога је италијанска влада као једну од мјера, донијела и одлуку да се до краја децембра замрзну цијене одређених производа не би ли бар на тај начин италијанским породицама олакшале свакодневни живот.

Пратите нас и путем Вибера