Доктор економске дипломатије

Пепић: Како послодавци могу исплатити плату у коверти, а не могу у цјелости?

  • Извор: АТВ
  • 19.02.2024. 18:01

Доктор економске дипломатије Синиша Пепић коментаришући одрживост минималца у Српској за АТВ поручује да се не размишља о раднику којем је много ускраћено исплатом плате у коверти и да треба пооштрити казнену политику.

"Минимална плата је настала као социјална категорија. Наши послодавци су је, не сви, имали смо прилику да чујемо господина Тривића који тврди да плату исплаћује у цјелости, али постоји много послодаваца који је користе минималац као категорију за пореску енвазију", каже Пепић у емисији Центар дана.

Он поручује да су послодавци избјегавали плаћање пореза за доприносе исплаћујући минималну плату, што је у коначници проблем за раднике.

"Користе могућност за исплату дивиденте унапријед уз каматну стопу од 10 одсто да би избјегли плаћање пореза за доприноса и исплаћујући минималну плату од 900 КМ и плате коју у стварности добија запосленик. Умјесто да плате на ту разлику 62 одсто, платиће 10 одсто из повучене аконтационе добити исплаћене у коверти. Кључни проблем је коверта. Не разумијем, ако сте имали новца да исплатите коверту, како немате пара да исплатите радника? Тај радник ће сутра осјетити ефекте те коверте када буде требало да добије пензију на тај минималац који му је исплаћен. Са друге стране, како млади запосленици да дођу до стана? Ако посматрамо цијене некретнина, може ли неки младић да добије кредит са минималном платом? Нико о раднику не размишља. Гледа се само како да се превари држава", каже Пепић.

Он поручује да државу не треба аболирати и да треба пооштрити казнену политику.

"Фискална политика и оно што послодавци могу да добију кроз разне програме подршке су у реду и то не треба да се дира", каже Пепић.

Тривић о цијенама хљеба: Нисмо ми социјална установа

Тривић о цијенама хљеба: Нисмо ми социјална установа


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.