Свјетске цијене хране су пале у мају усљед нижих цијена житарица, биљних уља и шећера, објавила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).
Вриједност индекса свјетских цијена прехрамбених производа (ФФПИ) за мај износи 127,7 поена, што је пад за 0,8 одсто у односу на априлских 128,7 поена, наводи ФАО.
Индекс цијена житарица мјесечно је пао за 1,8 одсто на 109 поена, што је најнижи ниво од септембра 2020. године.
Посебно је пала цијена кукуруза, усљед појачане конкуренције и сезонског повећања понуде из Аргентине и Бразила. Ниже су и цијене сира, јечма и пшенице.
Индекс који прати цијене биљних уља пао је за 3,7 одсто на 152,2 поена, што се објашњава падом котација за палмино уље, уљану репицу, сојино и сунцокретово уље.
Поред тога, индекс цијена шећера пао је за 2,6 одсто на 109,4 поена усљед забринутости због неизвјесних глобалних економских изгледа и потенцијалног утицаја на потражњу из индустрије пића и прераде хране.
Вриједност индекса цијена меса порастао је за 1,3 одсто на 124,6 поена због скока међународних цијена говедине, овчетине и свињетине.
Благи раст цијена забиљежен је и код индекса млијечних производа за 0,8 одсто на 153,5 поена, при чему је цијена маслаца остала на веома високом нивоу захваљујући снажној потражњи из Азије и са Блиског истока.
Укупна вриједност индекса свјетских цијена прехрамбених производа (ФФПИ) за мај порасла је за шест одсто међугодишње, али је истовремено за 20,3 одсто мања у односу на врхунац из марта 2022. године, додаје се у извјештају на веб страници ФАО.