Службеном контролом на хрватском тржишту у пилетини поријеклом из БиХ откривена је салмонела.
Како су саопштили из Европског система за безбједност хране, бактерија салмонела ентеритидис пронађена је у филеима пилећих прса из БиХ, а ризик за здравље је озбиљан.
Међутим, проблем је, како наводе хрватски медији, што је узорак пилетине из БиХ с продајног мјеста у Хрватској узет још 17. октобра, а обавјештење да је месо заражено пилетином објављено је тек 13. новембра. Дакле, готово мјесец дана од узорковања, преносе тамошњи медији.
Производ због тога више вјероватно није на малопродајном тржишту у Хрватској, речено је у сриједу из Европског система за брзо узбуњивање у промету храном.
Срећом, нетифусне салмонеле, прије свега салмонела ентеритидис, првенствено узрокују гастроентеритис, бактеринемију и жаришну инфекцију. Симптоми могу бити пролив, висока температура или симптоми жаришне инфекције.
Нису ни близу опасне попут бактерије из истог рода, салмонелла тyпхимуриум, која може узроковати продужени и често смртоносни бактеремијски синдром трајања више од седам дана са температуром, главобољом, малаксалошћу и грозницом.
Та је много опаснија салмонела недавно откривена на фарми јаја Конес-Би у Гарешници у Хрватској, па је производ повучен из трговинских ланаца Лидл и сисачког NewMipa.