Америчке санкције

Одржан округли сто: Сачувати бизнисе, радна мјеста, инвестиције и реноме санкционисаних фирми

  • 11.07.2024. 13:20

Фирме у Републици Српској угрожене америчким санкцијама требају помоћ републичких институција, као и осталих релевантних фактора да сачувају своје бизнисе, бројна радна мјеста, инвестиције и досадашњи реноме, поручили су представници тих фирми на округлом столу у Бањалуци посвећеном овој теми.

Предсједник Управе "Инфинити интернешнел групе" Бојан Вујић рекао је на овом округлом столу да су америчке санкције угрозиле и инвестиције које су планирали.

"Дакле, не можемо више ићи тим путем, већ да спасимо што можемо у смислу бизниса и радних мјеста", рекао је Вујић, обраћајући се учесницима скупа.

Он је навео да су санкције угрозиле и пословање његове фирме у другим земљама.

Директор компаније "Проинтер" Владимир Перишић рекао је да ова компанија упркос свему жели да задржи своје бизнисе и стручне раднике, и да и даље учествује у озбиљним пројектима.

Директор АТВ-а Срђан Кевац рекао је да би требало доћи до модела спасавања радних мјеста, али и бизниса и будућих послова.

"Апелујем да институције помогну да превазиђемо и преживимо ову ситуацију која се тиче америчких санкција", рекао је Кевац.

Срђан Шупут из Агенције за банкарство Републике Српске рекао је да ће ова агенција учинити све да помогне привредницима и радницима на овом плану, који су и кредитно изложени, али и томе да банке не угрозе своје пословање.

Из бањалучке Коморе раније су напоменули да америчка Канцеларија за контролу стране имовине (ОФАЦ) својим санкцијама знатно утиче на глобалну и економију БиХ, те да је Српска посебно погођена овим санкцијама, које у неким случајевима резултирају повољностима за ФБиХ у смислу добијања посла и других прилика које нису доступне Републици.

Округли сто "Утицај ОФАЦ санкција на привреду у Републици Српској" организује Подручна привредна комора Бањалука с циљем да се заједнички размотри како ОФАЦ санкције утичу на овдашње пословно окружење, идентификују краткорочне и дугорочне посљедице, те унаприједи разумијевање њихових ефеката на различите секторе.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је раније Срни да санкције америчке администрације уведене појединим компанијама у Српској не погађају само њих и њихове запослене, већ у проблем уводе и читаву економију, укључујући банкарски сектор. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм