Američke sankcije

Održan okrugli sto: Sačuvati biznise, radna mjesta, investicije i renome sankcionisanih firmi

  • 11.07.2024. 13:20

Firme u Republici Srpskoj ugrožene američkim sankcijama trebaju pomoć republičkih institucija, kao i ostalih relevantnih faktora da sačuvaju svoje biznise, brojna radna mjesta, investicije i dosadašnji renome, poručili su predstavnici tih firmi na okruglom stolu u Banjaluci posvećenom ovoj temi.

Predsjednik Uprave "Infiniti internešnel grupe" Bojan Vujić rekao je na ovom okruglom stolu da su američke sankcije ugrozile i investicije koje su planirali.

"Dakle, ne možemo više ići tim putem, već da spasimo što možemo u smislu biznisa i radnih mjesta", rekao je Vujić, obraćajući se učesnicima skupa.

On je naveo da su sankcije ugrozile i poslovanje njegove firme u drugim zemljama.

Direktor kompanije "Prointer" Vladimir Perišić rekao je da ova kompanija uprkos svemu želi da zadrži svoje biznise i stručne radnike, i da i dalje učestvuje u ozbiljnim projektima.

Direktor ATV-a Srđan Kevac rekao je da bi trebalo doći do modela spasavanja radnih mjesta, ali i biznisa i budućih poslova.

"Apelujem da institucije pomognu da prevaziđemo i preživimo ovu situaciju koja se tiče američkih sankcija", rekao je Kevac.

Srđan Šuput iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske rekao je da će ova agencija učiniti sve da pomogne privrednicima i radnicima na ovom planu, koji su i kreditno izloženi, ali i tome da banke ne ugroze svoje poslovanje.

Iz banjalučke Komore ranije su napomenuli da američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) svojim sankcijama znatno utiče na globalnu i ekonomiju BiH, te da je Srpska posebno pogođena ovim sankcijama, koje u nekim slučajevima rezultiraju povoljnostima za FBiH u smislu dobijanja posla i drugih prilika koje nisu dostupne Republici.

Okrugli sto "Uticaj OFAC sankcija na privredu u Republici Srpskoj" organizuje Područna privredna komora Banjaluka s ciljem da se zajednički razmotri kako OFAC sankcije utiču na ovdašnje poslovno okruženje, identifikuju kratkoročne i dugoročne posljedice, te unaprijedi razumijevanje njihovih efekata na različite sektore.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je ranije Srni da sankcije američke administracije uvedene pojedinim kompanijama u Srpskoj ne pogađaju samo njih i njihove zaposlene, već u problem uvode i čitavu ekonomiju, uključujući bankarski sektor. 

Pratite nas i putem Vibera