Сергеј Лавров за АТВ

"Односи Русије и Кине никада нису били толико добри“

  • Извор: АТВ
  • 05.05.2024. 21:00

Русија са Кином има односе који никада нису били толико добри, тако ефикасни и који, рекао бих, толико одговарају принципима међународног права, прије свега принципима Повеље УН-а, поручио је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у ексклузивном интервјуу за Алтернативну телевизију.

АТВ: У тренутку веома лоших односа са Западом, цвјетају односи са Кином. Каква је стратегија Кине и Русије у будућности за стварање новог свјетског поретка, како Ви и Ваше кинеске колеге видите свијет? Желим још да Вас питам, хоћемо ли живјети по принципу равнотеже снага или колективне безбједности?

Лавров: Русија са Кином има односе који никада нису били толико добри, тако ефикасни и који, рекао бих, толико одговарају принципима међународног права, прије свега принципима Повеље УН-а. Тако никада није било у историји. То је, прије свега, заслуга предсједника Путина и Си Ђинпинга. Створили смо комплекс односа у свим сферама: економија, инвестиције, трговина, наука, високе технологије, космос, атомска енергија, култура, спорт, умјетност. 

Нема ниједне сфере људског постојања која није предмет најактивнијег дјеловања по линији руско-кинеског вишестраног партнерства и стратешке сарадње, како смо то фиксирали у нашим документима. Тамо је написано да је однос између Кине и Русије много јачи, снажнији, поузданији, него војни блокови прошлог вијека. У суштини, тако и јесте. Ми представљамо дует који суштински и позитивно утиче на међународну ситуацију. 

Без руско-кинеске везе, предвиђам да би у међународној арени било много горе, зато што би Запад уживао у потпуној некажњивости и не би подлијегао судовима. Али, ослањати се на оне структуре које стварамо, које смо створили са Кинеском Народном Републиком постаје све ефикасније, јер расте интерес за те структуре. Узмите, на примјер, БРИКС, он је удвостручио свој састав прошле и ове године, у којој Русија предсједава. У том удружењу већ имамо десет учесника. Шангајска организација за сарадњу, интерес са њу, такође, расте, као и за БРИКС, постоји ред за земље које желе да се придруже. Са Кинеском Народном Републиком активно радимо у југоисточној Азији, заједно са државама АСЕАН. У Г20 групи имамо групу истомишљеника, то су прије свега чланови БРИКС-а и они који дијеле наше ставове. Имамо много вишестраних платформи у којима сарађујемо, и платформи које постају центар регионалног развоја. Евроазијски економски савез, Шангајска организација за сарадњу, АСЕАН. Ту је и Савјет за сарадњу Арапских држава Персијског залива и читав низ других удружења, у јужној Азији, између осталог. 

И сада када евроазијски континент постаје локомотива раста свјетске економије, као да је сам Бог уредио да те регионалне структуре јачају своју улогу у развоју те геополитичке територије, геоекономске територије и то је процес који се догађа. Успостављају се контакти између ШОС-а и АСЕАН-а, између Евроазијског економског савеза и ШОС-а и АСЕАН-а, такође. 

И све се то уклапа, по ријечима предсједника Путина, у велико евроазијско партнерство, које настаје и које је апсолутно постојеће. И које је, као што видимо, отворено за све државе Евроазије. Међу њима и за европски дио нашег континента. Док се Европа од Русије жели оградити зидом и жели да изолује Русију, колико је то глупо нема потребе ни да се објашњава, то говори само о томе каквог су квалитета европски политичари на западу континента који данас доносе одлуке. Али, врата треба да остану отворена, јер нам је природа, историја, Господ Бог дао најбогатији континент и то треба искористити, ако ти је у интересу да живиш добро, треба искористити те предности. А када преко океана говоре европском дијелу континента „Знате шта, боље да купујете скуп гас, казните Русију“... 

И економски проблеми су се сада обрушили на Европу, захваљујући томе што САД прије свега њу искориштавају за подршку Украјини и за рат против Русије. Ти економски проблеми су огромни, сви већ предвиђају сумрак Њемачке као економског чуда. А то економско чудо се ослањало на јефтин, поуздан руски гас који се достављао гасоводима. Гдје је Сјеверни гасовод? Уништили су га. Немамо никакве сумње да је то урађено, благо речено, уз подршку Американаца. И чињеница да у Савјету безбједности као змије бјеже од тога да доставе било какву информацију о тој истрази је само потврда тога. Као и то да категорично одбијају направити најједноставнији корак и доказати своје оптужбе на рачун Русије. Сјећате се да је почетком априла 2022. године у насељу Буча показано да су нађени лешеви. И тада су нам увели нове санкције. Ми до сада нисмо успјели добити имена тих људи чија су тијела, наводно, лежала на тој улици. 

Вратићу се руско-кинеским односима, да, то је генератор за многе организације, и у УН-у, ШОС-у, БРИКС-у, Евроазијски економски савез има споразум са Кином за паралелни развој интеграционих процеса Евроазијског савеза и у оквиру пројекта Један појас, један пут КНР. Тако да, споменуо сам улогу регионалних организација у Евроазији. Такође, све више и више земаља се на афричком континенту не ослања на те механизме глобализације који су постојали док их Американци нису дискредитовали и у потпуности доказали своју непоузданост, него на те механизме који се стварају у оквиру Афричког савеза и субрегионалних група на континенту. Тако је и у Латинској Америци. Друштво латиноамеричких и карипских земаља СИЛАК се све више почиње ослањати на себе. Предсједник Бразила се заузео за став да што мање употребљавају долар и добијају више својих валута. Такве активности иду у оквиру БРИКС-а, у којем алтернативне платформе за плаћање представљају главни циљ постављен на прошлогодишњем самиту. Када се економија тако развија и када се јачају такве тенденције у економији, наравно да се поставља питање у вези са организацијама које се баве безбједношћу. У прошлом вијеку, послије Другог свјетског рата, када је створен Сјеверноатлантски савез, потом је 1975. године формирана Европска организација за безбједност и сарадњу. И НАТО и ОЕБС су створени на принципу сјеверноатлантске сарадње. То јесте, када су Сједињене Државе кроз НАТО и ОЕБС контролисали своје савезнике. Ми смо се давно разочарали у те евроатлантске принципе. Они су пропали. И због тога што су Американци, између осталог, срушили читав систем контроле наоружања, нису могли поштено радити ни у хуманитарној сфери, економској сфери. 

Сјеверноатлантски систем безбједности је сам себе дискредитовао и пропао, по нашем мишљењу. Зато ми сада говоримо да безбједност треба градити у евроазијском формату, на евроазијском континенту. Када постоје државе које, прије свега поштују своју историју, традицију, хоће да живе по сопственим правилима и желе да сами одређују своју судбину, оне се међусобно договарају у сфери безбједности. Шангајска организација за сарадњу има такав смјер у свом раду, борба против тероризма, борба против трговине дрогама, организованог криминала, исто тако се води у оквиру организације договор о колективној безбједности, заједнице независних држава. Ако те државе које се налазе на западном дијелу континента некад постану свјесне потпуног бесмисла своје колонијалне политике, потчињавања свих себи, задирања у унутрашња питања других региона, било да је то јужни Кавказ или централна Азија и када буду спремни да у темељ сарадње уложе не равнотежу снага, коју сте споменули, него равнотежу законитих интереса, тада разговори могу имати перспективу. Али, сада ја не видим претпоставке за то.

Пратите нас и путем Вибера