ФБиХ

"Одгађа се" обећање: Ништа од најављеног минималца?

  • Извор: Независне
  • 08.12.2023. 09:37

Иако је у неколико наврата владајућа коалиција у Федерацији БиХ најављивала усвајање сета фискалних закона који ће значајно снизити порезе и доприносе и омогућити минималну плату од 1.000 КМ од наредне године, по свему судећи, од тога неће бити ништа, а како сматрају послодавци у ФБиХ, примјена тих нових закона могла би да почне тек од јануара 2025. године.

Ипак, у међувремену није искључена могућност да Влада ФБиХ донесе одлуку и да послодавцима омогући подизање плате до нивоа од 400 КМ неопорезиво, што би било неко прелазно рјешење.

"Тражили смо, а имамо обећање да послодавци могу повећавати плате неопорезиво до 400 КМ и то би релаксирало ситуацију, и највише од тога дијела би отишло раднику. У том случају ФБиХ ништа не губи, прикупља исти ниво доприноса као и до сада и на постојећи број радника, а повећава се плата радницима", рекао је Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ.


У децембру нас чека

У децембру нас чека "хаос" од времена

Овај захтјев послодаваца у ФБиХ, по свему судећи, биће прихваћен с обзиром на то да је Нермин Никшић, премијер ФБиХ, недавно рекао да ће “отворити простор да се послодавцима омогући да додатно исплате радницима оно што су говорили”.

Рекао је и да се ради о износу између 450 и 500 КМ, што би уз неку тренутну минималну плату, која је 530 КМ, довело до 1.000 КМ.

"Сет фискалних закона може бити врло актуелан у првом кварталу сљедеће године, при чему нам је веома важно да осигурамо и онлајн фискализацију, врло је важно да спријечимо неплаћање обавеза према држави, осигурали бисмо да покријемо буџетске рупе које ће неминовно настати у оном тренутку кад смањимо доприносе", рекао је Никшић, практично признајући да примјена нових фискалних закона неће почети од 1. јануара наредне године, како је то обећавано из Владе ФБиХ.

Као и у Влади ФБиХ, и у пословној заједници мишљења су да без онлајн фискализације, која ће подићи ниво прихода, и надомјестити смањење пореза и доприноса на плату, не треба ићи у примјену измијењених фискалних закона.

Ти фискални закони тренутно су још у изради, нису прошли Владу ФБиХ нити Економско социјални савјет, међутим и без њих Влада ФБиХ може прописати минималну плату, пишу "Независне новине".


Нешић: Било каква осуђујућа пресуда против Додика доводи у питање опстанак БиХ

Нешић: Било каква осуђујућа пресуда против Додика доводи у питање опстанак БиХ

"Постоји формула која каже да се корекција прави сваке године и по тој формули, ако се примјени, биће неко симболично повећање, од неких 30 марака. Влада може подићи и минималну плату за већи износ, али без фискалних закона, смањења доприноса и проширења основице то би била катастрофа за економију. Мислим да нико нема храбрости да то уради, и наша процјена је да би од 50.000 до 60.000 људи остало без посла у случају да се пропише минимална плата од 1.000 КМ без смањена доприноса", рекао је Смаилбеговић.

У овом тренутку око 200.000 КМ радника у ФБиХ испод је плате од 1.000 КМ у нето износу, а у случају измјена сета фискалних закона, како се најављује, уз смањење доприноса и повећање пореске основице на топли оброк, превоз и регрес, њих око 120.000 осјетило би повећање.

"Ако би доприноси били смањени на 28 посто, како се прича, у бруту, минимална плата би била око 1.400 КМ. У сваком случају, око 120.000 људи добило би повећање, и то није мало, ради се о озбиљној реформи са више непознатих", истакли су у Удружењу послодаваца ФБиХ додајући да је реално да се фискални закони ураде до прољећа, затим да половином године почне онлине фискализација, а примјена нових фискалних закона тек у јануару 2025. године.

"Када почне примјена нових фискалних закона, онда би се укинула ова одлука од 400 КМ неопорезиво", рекао је Смаилбеговић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.