Договорено

Нулта маржа спушта цијене

  • Извор: Глас Српске
  • 16.09.2023. 08:15

Са полица појединих маркета у Српској потрошачи ће ускоро дио производа куповати по знатно нижим цијенама јер су домаћи произвођачи и трговци пристали да се одрекну зараде, а листа артикала које ће продавати са нула одсто марже биће дефинисана наредних дана.

Договорено је то у петак на састанку представника Владе Рeпублике Српске, произвођача, трговаца и добављача на општу радост потрошача јер ова мјера, како кажу стручњаци, представља велико олакшање за купце са тањим новчаницима. 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је након састанка да ће одређени број производа у наредном периоду имати снижене цијене како би се помогло грађанима у изазовном времену.

- Имали смо састанак по угледу на земље окружења. Већина произвођача је рекла да ће поједине производе дати без марже, што значи да ће ти артикли бити знатно повољнији него сада. Размотрићемо колико производа ће бити обухваћено иницијативом, а на основу броја произвођача који су се одазвали - рекао је Вишковић и додао да су акцију подржали и представници компаније “Неопланта” из Новог Сада.

Он је захвалио учесницима састанка те нагласио да ће телефонски бити контактирано и са одређеним бројем трговачких ланаца, дистрибутера и произвођача који нису били у могућности да дођу на разговор.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да ће наредних дана са произвођачима бити дефинисано који су то артикли на које ће се одрећи марже и у којим ће се маркетима наћи.

- Јефтинији производи продаваће се само у оним маркетима који су дио кампање “Друштвено одговорни”. Остали маркети ће имати марже производа које су имали и у претходном периоду - рекао је Шулић и захвалио свима који су у петак присуствовали састанку.

Директор продаје у компанији “Нелт” из Источног Сарајева Мирсад Бекташевић рекао је да је њихова дужност и обавеза да подрже овакве активности те да би оваквих акција требало да буде више.

- Ићи ћемо на више од 50 артикала. За то имате нашу подршку - рекао је он.

Директор бијељинске Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Стево Филиповић истакао је да ће у пуном капацитету подржати акцију.

- Одредићемо који производи ће с наше стране бити без марже и према купцима прослијеђени кроз ланце маркета - додао је Филиповић.

“З маркети”, који послују у склопу компаније “Зворничанка”, већ три мјесеца пружају подршку грађанима кроз кампању “Друштвено одговорни”.

- Одлучили смо да подржимо активности и проширимо број артикала за крајње потрошаче са нула одсто марже - рекао је директор “Зворничанке” Нинослав Рашковић.

Све што је у интересу купаца подржаће и дервентска компанија “Фрукта трејд” и њени “Корт маркети”.

- Од потрошача живимо, увијек смо били уз њих и прихватићемо све што се договори Влада. Ако се произвођачи одрекну марже, исто ћемо урадити и ми. Означићемо на полицама те производе како би купци знали који су то артикли без марже. Биће ту производи из месне индустрије, млијеко и млијечне прерађевине - најавио је власник “Фрукта трејда” Душко Рељић.

Извршну директорицу приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Мурису Марић обрадовала је вијест о нултој маржи јер су, како каже, ниже цијене потреба бројних становника Српске које је инфлација довела у нелагодан положај.

- Ако трговци и произвођачи на дио асортимана ставе маржу од нула одсто, то ће посебно бити важно за потрошаче ниже платежне моћи. Надам се да ће и остали трговачки ланци, који нису дио кампање, дати подршку како бисмо у сваком граду имали трговине са нижима цијенама - рекла је Марићева.

Кампања

Кампања “Друштвено одговорни” спроводи се у Српској од јуна ове године на иницијативу Министарства трговине и туризма РС, а као одговор на инфлацију и константна поскупљења робе. У акцију су се, између осталих, укључили “Ђурић маркети”, “Зоки комерц”, “Диона”, “Центрум”, бањалучка “Тржница”, СТР “Теа”, “Фрукта трејд”, “Зворничанка” и други.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм