Затвара фабрику

Нова криза дрма Њемачку: ''Фолксваген'' отпушта до 15.000 радника?

  • 16.09.2024. 15:57

Уколико њемачки аутомобилски гигант "Фолксваген" ове године буде затворио фабрику за производњу аутомобила, како упозоравају поједини аналитичари, то би могло би да доведе до нестанка више од 15.000 радних мјеста.

Произвођач аутомобила, раније овог мјесеца, саопштио је да више не може да искључи затварање фабрика у Њемачкој – што би била одлука без преседана и прво затварање фабрике у њеној осамдесетседмогодишњој историји – док тражи начине да уштеди неколико милијарди евра.

Животни стандард у Њемачкој у слободном паду!

Животни стандард у Њемачкој у слободном паду!

Шефови "Фолксвагена" су упозорили да компанија "пропушта да прода" око 500.000 аутомобила годишње, што је еквивалент производњи двије фабрике, пренио је британски "Телеграф".

Аналитичари из инвестиционе банке "Џефрис" процјењују да би њемачки гигант могао да затвори фабрику без одобрења моћног надзорног одбора, који обично подржава запослене.

Почеле контроле: Дуге цијеви на њемачким границама!

Почеле контроле: Дуге цијеви на њемачким границама!

Њемачки прописи о положају радника обавезују њемачке компаније да у надзорне одборе именују запослене, који касније именују руководство предузећа и одређују стратешке циљеве.

Међутим, "Фолксваген" жели да раскине споразум са радницима стар више од 30 година, којим су се обавезали да ће заштитити све запослене најмање до 2029. године. Та компанија сада жели да скрати ток на 2025. годину.

Према процјени "Џефриса", затварање једне фабрике до краја године би уштедело око четири милијарде евра.

Широм Њемачке прекинуто картично плаћање

Широм Њемачке прекинуто картично плаћање

Протести против "Фолксвагена" избили су и у Бриселу, након што је та компанија најавила затварање своје фабрике у Белгији. Наводно, они разматрају и затварање два или три производна погона у Њемачкој.

У поруци клијентима, из "Џефриса" су написали да би "синдикати требало да да постигну нове споразуме, док ће 'Фолксваген' бити у позицији да изнуди отпуштања".

Њемачка компанија нуди бесмртност за 220.000 долара: На листи чекања већ 650 људи

Њемачка компанија нуди бесмртност за 220.000 долара: На листи чекања већ 650 људи

"Постоји ризик од прекида рада постројења, али синдикати могу да покрену штрајк само због плата, а не и због затварања погона или отпуштања радника, ако то није заштићено уговором", наводе из те инвестиционе банке, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: