Zatvara fabriku

Nova kriza drma Njemačku: ''Folksvagen'' otpušta do 15.000 radnika?

  • 16.09.2024. 15:57

Ukoliko njemački automobilski gigant "Folksvagen" ove godine bude zatvorio fabriku za proizvodnju automobila, kako upozoravaju pojedini analitičari, to bi moglo bi da dovede do nestanka više od 15.000 radnih mjesta.

Proizvođač automobila, ranije ovog mjeseca, saopštio je da više ne može da isključi zatvaranje fabrika u Njemačkoj – što bi bila odluka bez presedana i prvo zatvaranje fabrike u njenoj osamdesetsedmogodišnjoj istoriji – dok traži načine da uštedi nekoliko milijardi evra.

Životni standard u Njemačkoj u slobodnom padu!

Životni standard u Njemačkoj u slobodnom padu!

Šefovi "Folksvagena" su upozorili da kompanija "propušta da proda" oko 500.000 automobila godišnje, što je ekvivalent proizvodnji dvije fabrike, prenio je britanski "Telegraf".

Analitičari iz investicione banke "Džefris" procjenjuju da bi njemački gigant mogao da zatvori fabriku bez odobrenja moćnog nadzornog odbora, koji obično podržava zaposlene.

Počele kontrole: Duge cijevi na njemačkim granicama!

Počele kontrole: Duge cijevi na njemačkim granicama!

Njemački propisi o položaju radnika obavezuju njemačke kompanije da u nadzorne odbore imenuju zaposlene, koji kasnije imenuju rukovodstvo preduzeća i određuju strateške ciljeve.

Međutim, "Folksvagen" želi da raskine sporazum sa radnicima star više od 30 godina, kojim su se obavezali da će zaštititi sve zaposlene najmanje do 2029. godine. Ta kompanija sada želi da skrati tok na 2025. godinu.

Prema procjeni "Džefrisa", zatvaranje jedne fabrike do kraja godine bi uštedelo oko četiri milijarde evra.

Širom Njemačke prekinuto kartično plaćanje

Širom Njemačke prekinuto kartično plaćanje

Protesti protiv "Folksvagena" izbili su i u Briselu, nakon što je ta kompanija najavila zatvaranje svoje fabrike u Belgiji. Navodno, oni razmatraju i zatvaranje dva ili tri proizvodna pogona u Njemačkoj.

U poruci klijentima, iz "Džefrisa" su napisali da bi "sindikati trebalo da da postignu nove sporazume, dok će 'Folksvagen' biti u poziciji da iznudi otpuštanja".

Njemačka kompanija nudi besmrtnost za 220.000 dolara: Na listi čekanja već 650 ljudi

Njemačka kompanija nudi besmrtnost za 220.000 dolara: Na listi čekanja već 650 ljudi

"Postoji rizik od prekida rada postrojenja, ali sindikati mogu da pokrenu štrajk samo zbog plata, a ne i zbog zatvaranja pogona ili otpuštanja radnika, ako to nije zaštićeno ugovorom", navode iz te investicione banke, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera