Анкета

Њемачка је у рецесији

  • Извор: Агенције
  • 18.03.2024. 17:36

Бруто домаћи производ Њемачке смањиће се за 0,1 посто у првом кварталу ове календарске године.

Анкета коју је Bloomberg спровео међу економистима показује ревизију наниже у односу на очекивања од прије мјесец дана, која су показивала стагнацију. Бундесбанка је такође истакла да је Њемачка вјероватно у шестомјесечном паду, иако је наглашено да је ”озбиљнији пад мало вјероватан”.

Слично томе, Министарство привреде је саопштило да већина истраживачких института ”очекује да ће БДП поново пасти у првом кварталу 2024. године“.

"Упркос позитивним трендовима у индустријској производњи, грађевинарству и спољној трговини на почетку 2024. године, још се не назире примјетан економски опоравак", наведено је у мјесечном извјештају Министарства привреде.

"То је због континуиране слабе домаће тражње, високих трошкова финансирања и још увијек пригушеног расположења међу приватним домаћинствима и компанијама", додаје се.

Испитаници у истраживању такође су смањили своју прогнозу за цијелу 2024. те сада очекују збирни раст од тек 0,1 посто.

То је у складу са упозорењем министарства да се „примјетан економски узлет не очекује до касније у години, пошто стопе инфлације и даље падају, плате и приходи расту, тржиште рада остаје стабилно и подстицај спољнотрговинске размјене расте“.

Подаци који треба да буду достављени ове седмице могу донекле побољшати расположење економиста. Предвиђа се да ће се ЗЕВ анкета о очекивањима у уторак и индекс пословне климе у петак побољшати, преноси Biznis.rs.

"Њемачка економија се суочава са огромним изазовима. Изгубљени су јефтина енергија из Русије, продајна тржишта у Кини, али и готово бесплатна америчка гаранција безбједности", појаснило је Мартин Белчев из FrontierViewa.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: