Cijene diktira EU

Ne očekuje se pojeftinjenje prasetine, moguća i nestašica

  • Извор: Независне
  • 06.03.2023. 08:44

Manjak proizvodnje i uvoz u našu zemlju uveliko utiču na cijenu prasetine, koja trenutno košta oko sedam KM po kilogramu žive vage, a moglo bi doći i do nestašice ovog mesa.

Prema riječima Miše Maljčića, predsjednika Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, poskupljenja nisu dirigovana kod nas, već iz Evropske unije, gdje su posljednjih mjeseci rekordne cijene prasetine i svinjetine.

"Cijena u Srpskoj i BiH će biti onakva kako diriguje EU, a kod njih je to opšti problem i gasi se veliki dio proizvodnje. U januaru je u Njemačkoj falilo više od milion tovnih svinja, a one poskupljuju svake sedmice. Pojeftinjenja ne možemo uopšte očekivati, jer se i u EU pojavljuje manjak proizvodnje, koju smanjuju zbog nerentabilnosti, i mnogi farmeri ne vide u tome svijetlu budućnost", kaže Maljčić za "Nezavisne novine".

Naglašava da se sada isto događa i kod nas.

"Trenutno uvozna prasetina sa svim dažbinama košta 12 KM po kilogramu, dok domaća prasetina trenutno košta oko sedam maraka i dosta je jeftinija od uvozne", rekao je Maljčić.

Kako kaže, problem je u tome što je u proteklih osam mjeseci veoma smanjen broj krmača i svi poljoprivredni proizvođači su u protekle tri godine imali nerentabilnu proizvodnju, te ostali bez sredstava.

"Da bi pokrenuli svoju proizvodnju, odnosno da bi proizveli dovoljan broj tovljenika u jednom turnusu, potrebno je oko 50.000 KM, a to ima vrlo mali broj domaćinstava. Pretjerana otvorenost i nerentabilnost domaće proizvodnje dovela nas je do toga da je ostao mali broj svinjara koji se bave proizvodnjom. Samim tim, ne očekuje se da će cijene padati, već će samo biti nova poskupljenja, i manjak proizvodnje", pojašnjava Maljčić.

Lazo Šešić, direktor "Mesnica kod Laze" iz Banjaluke, kaže da su sada cijene svinjetine pale u odnosu na prošlu godinu, kada su koštale i do devet KM, čak i više, ali da ne zna šta će biti u narednom periodu.

"Možda će se osjetiti pad cijena kad počne post, jer se tada odmah manje traže prasetina i svinjetina. Nešto malo je pala cijena prasetine žive vage, i to za marku. Prasići sada koštaju oko sedam, a bili su i do devet maraka", kaže Šešić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, uvoz je ugušio proizvodnju, a mnogi proizvođači su prestali da hrane svinje.

"Nema radne snage, mladi odoše, nema ko da radi, a s obzirom na to da je manje proizvodnje, manja je i potrošnja", dodaje Šešić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srpskoj, do 1. decembra prošle godine u odnosu na stanje od godinu prije, ukupan broj svinja bio je manji za 14,4 odsto, te je smanjena proizvodnja svinjskog mesa za 7,8 odsto.

"Do početka decembra 2021. godine proizvedeno je 78,4 tone svinjskog mesa, dok je u istom periodu 2022. godine proizvedeno 72,3 tone svinjetine", navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

Maljčić ističe da su ljudi istrošeni, smanjena je volja i želja da se uđu u proizvodnju mesa.

"Na osnovu svega ovog što se dešava u svijetu, jedini zaključak je da ćemo imati restrikcije s mesom. Ništa se pozitivno ne događa da bismo imali neka obećanja da bi moglo biti bolje", zaključuje Maljčić.

Тагови: