САД позајмљују новац

Мука и написати цифру: Јавни дуг гута најјачу економију свијета!

  • 03.12.2023. 18:10

Амерички јавни дуг приближава се монструозној бројци од 33,74 билиона долара, а Реј Далио, оснивач највећег свјетског хеџ фонда "Бриџвотер", упозорава да би та бројка могла да настави да расте - и то прилично брзо.

"Тренутно позајмљујемо новац за отплату дуга", рекао је он Си-Ен-Би-Сију и појаснио да ако би дуг земље растао брже од њених прихода, сервисирање дуга би "задирало" у потрошњу. А ако би држава жељела да задржи садашњи ниво потрошње, морала би да се "све више задужује".

Нападнут амерички ратни брод у Црвеном мору!

Нападнут амерички ратни брод у Црвеном мору!

Далио је додао да проблем погоршавају унутрашња политичка питања и друштвени сукоби у Америци.

Далио није једини који указује на везу између америчке политике и фискалног здравља. Агенција за оцјену кредитног рејтинга "Мудис" недавно је промијенила изгледе за рејтинг САД са "стабилних" на "негативне". Упозорава се да "наставак политичке поларизације" у Конгресу може да повећа ризик да законодавци не успију да постигну консензус о фискалном плану који би "успорио пад приступачности дуга".

Руси туку из свих оружја: Уништено командно мјесто украјинске ваздушне одбране!

Руси туку из свих оружја: Уништено командно мјесто украјинске ваздушне одбране!

Откако су Федералне резерве САД почеле да повећавају каматне стопе у марту 2022. године, многи зајмопримци су искусили терет већих мјесечних плаћања. 

На питање о његовој прогнози каматних стопа за годину од сада, Далио је одговорио: "Мислим да неће бити било какве важне промјене у политици ФЕД-а, осим можда малог попуштања како се економија успорава", преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)