SAD pozajmljuju novac

Muka i napisati cifru: Javni dug guta najjaču ekonomiju svijeta!

  • 03.12.2023. 18:10

Američki javni dug približava se monstruoznoj brojci od 33,74 biliona dolara, a Rej Dalio, osnivač najvećeg svjetskog hedž fonda "Bridžvoter", upozorava da bi ta brojka mogla da nastavi da raste - i to prilično brzo.

"Trenutno pozajmljujemo novac za otplatu duga", rekao je on Si-Еn-Bi-Siju i pojasnio da ako bi dug zemlje rastao brže od njenih prihoda, servisiranje duga bi "zadiralo" u potrošnju. A ako bi država željela da zadrži sadašnji nivo potrošnje, morala bi da se "sve više zadužuje".

Napadnut američki ratni brod u Crvenom moru!

Napadnut američki ratni brod u Crvenom moru!

Dalio je dodao da problem pogoršavaju unutrašnja politička pitanja i društveni sukobi u Americi.

Dalio nije jedini koji ukazuje na vezu između američke politike i fiskalnog zdravlja. Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga "Mudis" nedavno je promijenila izglede za rejting SAD sa "stabilnih" na "negativne". Upozorava se da "nastavak političke polarizacije" u Kongresu može da poveća rizik da zakonodavci ne uspiju da postignu konsenzus o fiskalnom planu koji bi "usporio pad pristupačnosti duga".

Rusi tuku iz svih oružja: Uništeno komandno mjesto ukrajinske vazdušne odbrane!

Rusi tuku iz svih oružja: Uništeno komandno mjesto ukrajinske vazdušne odbrane!

Otkako su Federalne rezerve SAD počele da povećavaju kamatne stope u martu 2022. godine, mnogi zajmoprimci su iskusili teret većih mjesečnih plaćanja. 

Na pitanje o njegovoj prognozi kamatnih stopa za godinu od sada, Dalio je odgovorio: "Mislim da neće biti bilo kakve važne promjene u politici FЕD-a, osim možda malog popuštanja kako se ekonomija usporava", prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: