Грбешићи

Моћна породица из Херцеговине остварила милионску добит прошле године

  • Извор: Агенције
  • 23.08.2024. 09:36

Фирма “Бродомеркур”, која слави респектабилних 77 година пословања на домаћем и свјетском тржишту, ипак је далеко од славних дана и пословних бројки.

Само током прошле године, продали су, међу осталим, пословни комплекс на Сиробуји моћној фирми “Виатор” и просторе у Улици Руђера Бошковића на Сплиту 3, као и велике трговачке квадрате у Ракитју код Загреба и Госпићу, те складиште експлозива у Дицму.

Број радника се кретао испод 200 и “Бродомеркур” је годину окончао са (само) 167 запосленика.

Возачи, обратите пажњу: Нови радари на путевима БиХ

Возачи, обратите пажњу: Нови радари на путевима БиХ

Захваљујући свему томе, фирма је пословну 2023. годину окончала с готово 4 милиона евра добити, што је знатно више него у 2022. када је “плус” износио нешто мање од 600 хиљада евра, пише "Слободна Далмација".

Све су то опипљиви разлози због чега херцеговачка породица Грбешић у својем портфељу чврсто држи познату сплитску компанију.

У хрватском дијелу њиховог пословног царства је, подсјетимо, и творница хигијенских и санитарних потрепштина “Сапониа”, један од регионалних лидера у том сектору.

Та је компанија закључила прошлу пословну годину с добити од готово 3 милиона евра, те су Грбешићи који директно држе 88 одсто дионица планирали сав остварени “плус” пребацити у резерве фирме.

Томе се, међутим, успротивио обвезни пензиони фонд ПБЗ/Кроациа осигурање, као мањински сувласник “Сапоније”, и уочи главне скупштине акционара која ће се одржати крајем августа упутио приједлог исплате којим тражи да се из укупне добити задржи 1,45 милиона евра, а да се преосталих 1,46 милиона исплати акционарима у облику дивиденде која би износила 2,23 евра по акцији.

Почиње реформа пензијског система: Какве промјене је Фонд ПИО предложио

Почиње реформа пензијског система: Какве промјене је Фонд ПИО предложио

“Мировинци” сматрају да је исплата итекако могућа, јер је “фирма високо ликвидна и да евентуална исплата дивиденде не може утицати на пословну стабилност ‘Сапоније‘”.

Будући да Грбешићи чврсто држе већински удио, није изгледно прихватање приједлога иначе моћних сувласника, наводи "Слободна Далмација".

"БизнисИнфо.ба" подсјећа да су Грбешић власници и Мепас групе у БиХ, у оквиру које послује Мепас Мол, као највећи тржни центар у Мостару и цијелој Херцеговини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Мућке (12+) (Р)

    '''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина