Grbešići

Moćna porodica iz Hercegovine ostvarila milionsku dobit prošle godine

  • Izvor: Agencije
  • 23.08.2024. 09:36

Firma “Brodomerkur”, koja slavi respektabilnih 77 godina poslovanja na domaćem i svjetskom tržištu, ipak je daleko od slavnih dana i poslovnih brojki.

Samo tokom prošle godine, prodali su, među ostalim, poslovni kompleks na Sirobuji moćnoj firmi “Viator” i prostore u Ulici Ruđera Boškovića na Splitu 3, kao i velike trgovačke kvadrate u Rakitju kod Zagreba i Gospiću, te skladište eksploziva u Dicmu.

Broj radnika se kretao ispod 200 i “Brodomerkur” je godinu okončao sa (samo) 167 zaposlenika.

Vozači, obratite pažnju: Novi radari na putevima BiH

Vozači, obratite pažnju: Novi radari na putevima BiH

Zahvaljujući svemu tome, firma je poslovnu 2023. godinu okončala s gotovo 4 miliona evra dobiti, što je znatno više nego u 2022. kada je “plus” iznosio nešto manje od 600 hiljada evra, piše "Slobodna Dalmacija".

Sve su to opipljivi razlozi zbog čega hercegovačka porodica Grbešić u svojem portfelju čvrsto drži poznatu splitsku kompaniju.

U hrvatskom dijelu njihovog poslovnog carstva je, podsjetimo, i tvornica higijenskih i sanitarnih potrepština “Saponia”, jedan od regionalnih lidera u tom sektoru.

Ta je kompanija zaključila prošlu poslovnu godinu s dobiti od gotovo 3 miliona evra, te su Grbešići koji direktno drže 88 odsto dionica planirali sav ostvareni “plus” prebaciti u rezerve firme.

Tome se, međutim, usprotivio obvezni penzioni fond PBZ/Kroacia osiguranje, kao manjinski suvlasnik “Saponije”, i uoči glavne skupštine akcionara koja će se održati krajem avgusta uputio prijedlog isplate kojim traži da se iz ukupne dobiti zadrži 1,45 miliona evra, a da se preostalih 1,46 miliona isplati akcionarima u obliku dividende koja bi iznosila 2,23 evra po akciji.

Počinje reforma penzijskog sistema: Kakve promjene je Fond PIO predložio

Počinje reforma penzijskog sistema: Kakve promjene je Fond PIO predložio

“Mirovinci” smatraju da je isplata itekako moguća, jer je “firma visoko likvidna i da eventualna isplata dividende ne može uticati na poslovnu stabilnost ‘Saponije‘”.

Budući da Grbešići čvrsto drže većinski udio, nije izgledno prihvatanje prijedloga inače moćnih suvlasnika, navodi "Slobodna Dalmacija".

"BiznisInfo.ba" podsjeća da su Grbešić vlasnici i Mepas grupe u BiH, u okviru koje posluje Mepas Mol, kao najveći tržni centar u Mostaru i cijeloj Hercegovini.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: