Милијардер

Маск упозорава: Америка убрзано иде ка банкроту!

  • 10.09.2024. 15:10

Амерички технолошки милијардер Илон Маск изјавио је да ће САД убрзо банкротирати, напомињући да су отплате камата на државни дуг премашиле буџет за одбрану те земље.

Наиме, републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп обећао је прошле недјеље да ће формирати комисију за реформу владе како би побољшала њену ефикасност ако побједи на предсједничким изборима, додајући да ће је предводити Маск.

Алармантан раст америчког дуга: Дневни трошак за камате три милијарде долара?

Алармантан раст америчког дуга: Дневни трошак за камате три милијарде долара?

"Ако бивши амерички предсједник Доналд Трамп побједи на предсједничким изборима, имаћемо прилику да извршимо једну врсту изузетно ријетке дерегулације и смањења администрације. Јер, ако говоримо о стварима које нису државне регулације, Америка убрзано иде ка банкроту. Буџет Министарства одбране је веома велики, а ради се о билион долара годишње. А исплате камата на државни дуг су управо премашиле буџет за одбрану", казао је Маск у интервјуу за "Ол-ин" подкаст.

Како је додао, њихова дјеца и унуци ће морати некако да отплате тај дуг.

Маск би могао да постане први билионер до 2027.

Маск би могао да постане први билионер до 2027.

"Ово се неће добро завршити", поручио је Маск.

Према најновијим подацима Министарства финансија САД, амерички дуг је постао толики да су трошкови камата нагло порасли. Уз обавезе од укупно 35,3 билиона долара, камате тренутно у просјеку износе три милијарде долара дневно.

Шта Маск сматра да ће се десити ако Камала Харис буде предсједница САД

Шта Маск сматра да ће се десити ако Камала Харис буде предсједница САД

Такав алармантан пораст објашњава се секундарним ефектима који произлазе из агресивног повећања камата да би се зауставила инфлација од стране америчких Федералних резерви (ФЕД). У том процесу, монетарна политика је учинила сервисирање дуга скупљим, пошто су исплаћивани већи приноси на државне обвезнице.

Дневни трошак камата се удвостручио од 2020. године, када је ФЕД почео да повећава каматне стопе. Крајем овог мјесеца, ФЕД ће одлучивати о даљим корацима у својој монетарној политици. Економисти и инвеститори очекују смањење каматних стопа, усред велике неизвјесности на финансијском тржишту.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.