Milijarder

Mask upozorava: Amerika ubrzano ide ka bankrotu!

  • 10.09.2024. 15:10

Američki tehnološki milijarder Ilon Mask izjavio je da će SAD ubrzo bankrotirati, napominjući da su otplate kamata na državni dug premašile budžet za odbranu te zemlje.

Naime, republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp obećao je prošle nedjelje da će formirati komisiju za reformu vlade kako bi poboljšala njenu efikasnost ako pobjedi na predsjedničkim izborima, dodajući da će je predvoditi Mask.

Alarmantan rast američkog duga: Dnevni trošak za kamate tri milijarde dolara?

Alarmantan rast američkog duga: Dnevni trošak za kamate tri milijarde dolara?

"Ako bivši američki predsjednik Donald Tramp pobjedi na predsjedničkim izborima, imaćemo priliku da izvršimo jednu vrstu izuzetno rijetke deregulacije i smanjenja administracije. Jer, ako govorimo o stvarima koje nisu državne regulacije, Amerika ubrzano ide ka bankrotu. Budžet Ministarstva odbrane je veoma veliki, a radi se o bilion dolara godišnje. A isplate kamata na državni dug su upravo premašile budžet za odbranu", kazao je Mask u intervjuu za "Ol-in" podkast.

Kako je dodao, njihova djeca i unuci će morati nekako da otplate taj dug.

Mask bi mogao da postane prvi bilioner do 2027.

Mask bi mogao da postane prvi bilioner do 2027.

"Ovo se neće dobro završiti", poručio je Mask.

Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija SAD, američki dug je postao toliki da su troškovi kamata naglo porasli. Uz obaveze od ukupno 35,3 biliona dolara, kamate trenutno u prosjeku iznose tri milijarde dolara dnevno.

Šta Mask smatra da će se desiti ako Kamala Haris bude predsjednica SAD

Šta Mask smatra da će se desiti ako Kamala Haris bude predsjednica SAD

Takav alarmantan porast objašnjava se sekundarnim efektima koji proizlaze iz agresivnog povećanja kamata da bi se zaustavila inflacija od strane američkih Federalnih rezervi (FЕD). U tom procesu, monetarna politika je učinila servisiranje duga skupljim, pošto su isplaćivani veći prinosi na državne obveznice.

Dnevni trošak kamata se udvostručio od 2020. godine, kada je FЕD počeo da povećava kamatne stope. Krajem ovog mjeseca, FЕD će odlučivati o daljim koracima u svojoj monetarnoj politici. Еkonomisti i investitori očekuju smanjenje kamatnih stopa, usred velike neizvjesnosti na finansijskom tržištu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.