Економиста

Љубоја: Санкцијама погођено више сектора, угрожена елементарна људска права

  • Извор: АТВ
  • 11.07.2024. 09:26

Економиста Александар Љубоја рекао је уочи округлом стола посвећеног утицајима америчких санкција на привреду Републике Српске да се нада да ће се разговарати о свим проблемима покушати пронаћи рјешење.

Љубоја је рекао да ће на округлом столу учествовати представници разних сфера друштва.

"Окупиће се чланице Привредне коморе које имају проблеме и оне које би могле индиректно да имају проблеме а све у свјетлу да један дио привредних друштава улази у проблеме почев од тога да не могу да заврше пројекте које имају са компанијама које су под санкцијама, немогућности наплате потраживања, немогућности да се даље развијају и да учествују у новим пројектима“, рекао је економиста Александар Љубоја.

Љубоја истиче да америчким санкцијама није погођен само ИТ сектор него да је погођено више сектора.

Економиста Александар Љубоја подсјећа да је ријеч о другом кругу санкција и као проблем истиче изостанак комуникације у рјешавању проблема.

"Ово није нешто што погађа само један ентитет него читаво окружење“, рекао је он.

Како каже, ово је ситуација која се може превазићи само дијалогом.

Љубоја подсјећа да економска ситуација у цијелом свијету није сјајна.

"Економија није више приоритет као прије, она је у глобалној стагнацији самим тим и стандард живота“, рекао је он.

Економиста истиче да су угрожена елементарна људска права.

"Угрожено је право на рад јер су појединци доведени у јако тешку ситуацију и управо због тога нема простора да се ово настави“, додао је.

Напомиње да се за рјешавање овакве ситуације морају имати аргументи те да се у разговор морају укључити све стране како би се указало да увођење санкција није добро.

"Никада санкционисање није донијело нешто добро, то знамо из историје. На крају свега су људи увијек морали да сједну и договоре се и мислим да је сада вријеме да се сједне и разговара и да изнесемо своје виђење а надамо се да ће то изњедрити ставове који ће допринијети рјешењу ове ситуације“, рекао је он.

Љубоја је додао да у модерној историји овако нешто није виђено, бар не на тлу Европе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.