Еkonomista

Ljuboja: Sankcijama pogođeno više sektora, ugrožena elementarna ljudska prava

  • Izvor: ATV
  • 11.07.2024. 09:26

Еkonomista Aleksandar Ljuboja rekao je uoči okruglom stola posvećenog uticajima američkih sankcija na privredu Republike Srpske da se nada da će se razgovarati o svim problemima pokušati pronaći rješenje.

Ljuboja je rekao da će na okruglom stolu učestvovati predstavnici raznih sfera društva.

"Okupiće se članice Privredne komore koje imaju probleme i one koje bi mogle indirektno da imaju probleme a sve u svjetlu da jedan dio privrednih društava ulazi u probleme počev od toga da ne mogu da završe projekte koje imaju sa kompanijama koje su pod sankcijama, nemogućnosti naplate potraživanja, nemogućnosti da se dalje razvijaju i da učestvuju u novim projektima“, rekao je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Ljuboja ističe da američkim sankcijama nije pogođen samo IT sektor nego da je pogođeno više sektora.

Еkonomista Aleksandar Ljuboja podsjeća da je riječ o drugom krugu sankcija i kao problem ističe izostanak komunikacije u rješavanju problema.

"Ovo nije nešto što pogađa samo jedan entitet nego čitavo okruženje“, rekao je on.

Kako kaže, ovo je situacija koja se može prevazići samo dijalogom.

Ljuboja podsjeća da ekonomska situacija u cijelom svijetu nije sjajna.

"Еkonomija nije više prioritet kao prije, ona je u globalnoj stagnaciji samim tim i standard života“, rekao je on.

Еkonomista ističe da su ugrožena elementarna ljudska prava.

"Ugroženo je pravo na rad jer su pojedinci dovedeni u jako tešku situaciju i upravo zbog toga nema prostora da se ovo nastavi“, dodao je.

Napominje da se za rješavanje ovakve situacije moraju imati argumenti te da se u razgovor moraju uključiti sve strane kako bi se ukazalo da uvođenje sankcija nije dobro.

"Nikada sankcionisanje nije donijelo nešto dobro, to znamo iz istorije. Na kraju svega su ljudi uvijek morali da sjednu i dogovore se i mislim da je sada vrijeme da se sjedne i razgovara i da iznesemo svoje viđenje a nadamo se da će to iznjedriti stavove koji će doprinijeti rješenju ove situacije“, rekao je on.

Ljuboja je dodao da u modernoj istoriji ovako nešto nije viđeno, bar ne na tlu Еvrope.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:45 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:45 Film

    ''''Film

  • 00:55 Noćni program

    Noćni program