Покрет потрошача Српске

Кременовић за АТВ: Има још простора за појефтињење

  • Извор: АТВ
  • 22.10.2023. 19:30

Остоја Кременовић, предсједник Покрета потрошача Српске, рекао је гостујући у Недјељним вјестима АТВ-а да је добро да се један број артикала, захваљујући томе што су се произвоћачи и трговци одрекли марже, може купити по јефтиниој цијени.

Међутим, он сматра да је стање далеко озбиљније него што се може очекивати од ове кампање.

„Рок за ову кампању је до краја године. Добро је да се овај период искористи за један комплетнији приступ овим питањима, који у првом реду подразумијевају примјену нормативног оквира који већ постоји, без доношења икаквих нових прописа, него ићи у смјеру да се повећа степен одговорности субјеката који учествују у овој цијелој причи. Мислим да се може далеко више постићи тиме да се овај период искористи за развијање и других компоненти ових утицаја, у смислу подршке грађанима и потрошачима“, рекао је Кременовић за АТВ.

Треба имати у виду да Закон о регулисању цијена прописује одређене процедуре које имају за циљ да се заштити животни стандард грађана, изајвио је Кременовић. Подсјетио је да је Влада Српске 13. јануара 2011. донијела одлуку који су производи од значаја за заштиту животног стандарда и које цијене треба штитити. Те корекције су извршене 2014. године и када се пореди списак производа и услуга које штите животни стандард грађана, онда имамо једну другачију слику, сматра Кременовић. 

„Добро је да су овдје учествовали трговци и произвођачи. Они имају одређени циљ који требају поштовати, ово је све ишло на уштрб марже. Међутим у коначну цијену улазе и други елементи, а нарочито порез. Када се пореди артикли, које је министар Шулић навео, са основним артиклима који представљају животни стандард грађана, онда имамо огромне разлике“, навео је Кременовић.

Он је рекао да има и других механизама који би се требали укључити како би се цијене снизиле, у првом реду, то је порез. 

„Зашто се не би, када су у питању основни животни производи и артикли за дјечију заштититу, лијекови и медицинска средтва, зашто се БИХ не би одрекла ПДВ-а, зашт Српска не би дио одређених намета смањивала, а све то да се дође до малопродајне цијене која ће бити захвалнија, нижа, повољнија“, рекао је Кременовић за АТВ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм