Pokret potrošača Srpske

Kremenović za ATV: Ima još prostora za pojeftinjenje

  • Izvor: ATV
  • 22.10.2023. 19:30

Ostoja Kremenović, predsjednik Pokreta potrošača Srpske, rekao je gostujući u Nedjeljnim vjestima ATV-a da je dobro da se jedan broj artikala, zahvaljujući tome što su se proizvoćači i trgovci odrekli marže, može kupiti po jeftinioj cijeni.

Međutim, on smatra da je stanje daleko ozbiljnije nego što se može očekivati od ove kampanje.

„Rok za ovu kampanju je do kraja godine. Dobro je da se ovaj period iskoristi za jedan kompletniji pristup ovim pitanjima, koji u prvom redu podrazumijevaju primjenu normativnog okvira koji već postoji, bez donošenja ikakvih novih propisa, nego ići u smjeru da se poveća stepen odgovornosti subjekata koji učestvuju u ovoj cijeloj priči. Mislim da se može daleko više postići time da se ovaj period iskoristi za razvijanje i drugih komponenti ovih uticaja, u smislu podrške građanima i potrošačima“, rekao je Kremenović za ATV.

Treba imati u vidu da Zakon o regulisanju cijena propisuje određene procedure koje imaju za cilj da se zaštiti životni standard građana, izajvio je Kremenović. Podsjetio je da je Vlada Srpske 13. januara 2011. donijela odluku koji su proizvodi od značaja za zaštitu životnog standarda i koje cijene treba štititi. Te korekcije su izvršene 2014. godine i kada se poredi spisak proizvoda i usluga koje štite životni standard građana, onda imamo jednu drugačiju sliku, smatra Kremenović. 

„Dobro je da su ovdje učestvovali trgovci i proizvođači. Oni imaju određeni cilj koji trebaju poštovati, ovo je sve išlo na uštrb marže. Međutim u konačnu cijenu ulaze i drugi elementi, a naročito porez. Kada se poredi artikli, koje je ministar Šulić naveo, sa osnovnim artiklima koji predstavljaju životni standard građana, onda imamo ogromne razlike“, naveo je Kremenović.

On je rekao da ima i drugih mehanizama koji bi se trebali uključiti kako bi se cijene snizile, u prvom redu, to je porez. 

„Zašto se ne bi, kada su u pitanju osnovni životni proizvodi i artikli za dječiju zaštititu, lijekovi i medicinska sredtva, zašto se BIH ne bi odrekla PDV-a, zašt Srpska ne bi dio određenih nameta smanjivala, a sve to da se dođe do maloprodajne cijene koja će biti zahvalnija, niža, povoljnija“, rekao je Kremenović za ATV.

Pratite nas i putem Vibera