Погледајте да ли имате

Кованица од 1 евра вриједи чак 650: Ево како је препознати

  • Извор: Агенције
  • 03.07.2024. 12:27

Стручњаци разликују више врста кованица. Постоје колекционарске и оптицајне, али и пригодне кованице које се понекад могу помешати с оним оптицајним.

Вриједне, односно колекционарске кованице су у оптицају и издаје их Дојче Бундесбанка, а пригодни новчићи такође су законито средство плаћања, али их је боље не користити јер имају знатно већу вриједност. Наиме, постоји и неколико посебних детаља који ове кованице чине правом инвестицијом.

На примјер, одређени новчић од 1 евра може да вриједи чак 650 евра. Многи су можда већ имали овај вриједан новац у рукама, а да то нису ни примијетили. Ако на кованици примијетите нешто необично, свакако је детаљније прегледајте. Могуће је да посједујете изузетно вриједан примјерак, пише "Феникс Магазин".

Ово смо градили од нуле: Ево зашто Горан Старчевић из Проинтера не страхује од санкција

Ово смо градили од нуле: Ево зашто Горан Старчевић из Проинтера не страхује од санкција

Наиме, штампарске грешке на новчићима, познате као кованице с погрешним рељефима, могу значајно да повећају њихову вриједност.

Постоји неколико врста ових грешака. Једна од најчешћих је “пржено јаје”, код које је унутрашњост кованице помакнута изван центра. Ови новчићи обично вриједе око 100 евра и релативно су лако препознатљиви.

Међутим, ако је наличје кованице окренуто наопако, ради се о "ротацији марке", а таква кованица може да вриједити око 200 евра, али ова грешка је прилично ријетка. Једна од најнеобичнијих грешака је “грешка планета”. Ова изузетно ријетка кованица из Минстера има рељеф кованице од 2 евра на плочи од 1 евра.

Ко у свом новчанику пронађе овакав примјерак може од колекционара да добије и до 650 евра, наводе њемачки медији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.