Pogledajte da li imate

Kovanica od 1 evra vrijedi čak 650: Еvo kako je prepoznati

  • Izvor: Agencije
  • 03.07.2024. 12:27

Stručnjaci razlikuju više vrsta kovanica. Postoje kolekcionarske i opticajne, ali i prigodne kovanice koje se ponekad mogu pomešati s onim opticajnim.

Vrijedne, odnosno kolekcionarske kovanice su u opticaju i izdaje ih Dojče Bundesbanka, a prigodni novčići takođe su zakonito sredstvo plaćanja, ali ih je bolje ne koristiti jer imaju znatno veću vrijednost. Naime, postoji i nekoliko posebnih detalja koji ove kovanice čine pravom investicijom.

Na primjer, određeni novčić od 1 evra može da vrijedi čak 650 evra. Mnogi su možda već imali ovaj vrijedan novac u rukama, a da to nisu ni primijetili. Ako na kovanici primijetite nešto neobično, svakako je detaljnije pregledajte. Moguće je da posjedujete izuzetno vrijedan primjerak, piše "Feniks Magazin".

Ovo smo gradili od nule: Еvo zašto Goran Starčević iz Prointera ne strahuje od sankcija

Ovo smo gradili od nule: Еvo zašto Goran Starčević iz Prointera ne strahuje od sankcija

Naime, štamparske greške na novčićima, poznate kao kovanice s pogrešnim reljefima, mogu značajno da povećaju njihovu vrijednost.

Postoji nekoliko vrsta ovih grešaka. Jedna od najčešćih je “prženo jaje”, kod koje je unutrašnjost kovanice pomaknuta izvan centra. Ovi novčići obično vrijede oko 100 evra i relativno su lako prepoznatljivi.

Međutim, ako je naličje kovanice okrenuto naopako, radi se o "rotaciji marke", a takva kovanica može da vrijediti oko 200 evra, ali ova greška je prilično rijetka. Jedna od najneobičnijih grešaka je “greška planeta”. Ova izuzetno rijetka kovanica iz Minstera ima reljef kovanice od 2 evra na ploči od 1 evra.

Ko u svom novčaniku pronađe ovakav primjerak može od kolekcionara da dobije i do 650 evra, navode njemački mediji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.