Министар спољне трговине и економских односа

Кошарац: Енергетика у надлежности ентитета

  • Извор: СРНА
  • 19.09.2023. 14:12

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац нагласио је данас да је област енергетике у надлежности ентитета и да је прејудицирање било каквих рјешења на заједничком нивоу "ћорав посао".

"Ово што ради члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић је потпуно ћорав посао из простог разлога што је енергетика уставна надлежност Републике Срспке и ФБиХ", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву, коментаришући Бећировићеву иницијативу да на заједничком нивоу буде донесен закон о гасу.

Кошарац је напоменуо да Бећировић блокира источну гасну интерконекцију и да из тог разлога не може причати о енергетској стабилности.

"Онда се он нађе паметан и предлаже одређени врсту закона која апсолутно нема проходност. Треба га напоменути да се закони доносе у парламенту, али да су за то потребни и гласови из Републике Српски и ФБиХ", поручио је Кошарац.

Он је напоменуо да српски представници чувају аутономију Републике Српске унесену у институције БиХ.

"Потпуно је немогуће донијети закон о гасу на нивоу БиХ, или неке друге законе у легислативи која регулише енергетику, јер је то надлежност енитета. Постоје наше обавезе и кретања по основу трећег енергетског пакета, координишемо са ентитетским министартсвима. Формирана је и радна група", рекао је Кошарац. 

Пратите нас и путем Вибера