Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Еnergetika u nadležnosti entiteta

  • Izvor: SRNA
  • 19.09.2023. 14:12

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac naglasio je danas da je oblast energetike u nadležnosti entiteta i da je prejudiciranje bilo kakvih rješenja na zajedničkom nivou "ćorav posao".

"Ovo što radi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je potpuno ćorav posao iz prostog razloga što je energetika ustavna nadležnost Republike Srspke i FBiH", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, komentarišući Bećirovićevu inicijativu da na zajedničkom nivou bude donesen zakon o gasu.

Košarac je napomenuo da Bećirović blokira istočnu gasnu interkonekciju i da iz tog razloga ne može pričati o energetskoj stabilnosti.

"Onda se on nađe pametan i predlaže određeni vrstu zakona koja apsolutno nema prohodnost. Treba ga napomenuti da se zakoni donose u parlamentu, ali da su za to potrebni i glasovi iz Republike Srpski i FBiH", poručio je Košarac.

On je napomenuo da srpski predstavnici čuvaju autonomiju Republike Srpske unesenu u institucije BiH.

"Potpuno je nemoguće donijeti zakon o gasu na nivou BiH, ili neke druge zakone u legislativi koja reguliše energetiku, jer je to nadležnost eniteta. Postoje naše obaveze i kretanja po osnovu trećeg energetskog paketa, koordinišemo sa entitetskim ministartsvima. Formirana je i radna grupa", rekao je Košarac. 

Pratite nas i putem Vibera