Ситуација се стабилизује

Које су посљедице хаоса на берзама?

  • Извор: АТВ
  • 09.08.2024. 19:40

Ситуација на берзама се постепено стабилизује. Бројке јесу порасле, али то није довољно да надокнаде пад од понедјељка. Препало је инвеститоре да је америчка централна банка закаснила са смањењем каматних стопа, па су крајем прошле недјеље почели масовно да распродају акције. Панику су изазвали и скок стопе незапослености у САД-у и инфлација. То је одвело ка краху берзи.

Ипак, нису само лоши економски показатељи у питању, већ и политичка нестабилност. То је најбоља опомена да се опредијеле за вриједности које су баштинили седамдесетих година и представљали озбиљну економску силу, оцјена је економиста.

"И оно што је озбиљан проблем САД-а - поставља се питање одрживости јавног дуга. Он је већ више од 120-130 одсто БДП-а и оно што су очекивања јесте да до 2030. године, уколико буде наставио да расте овим темпом, да то неће бити одрживо. Довољно је да знате само један податак да САД на трошкове камата издвоје колики је амерички буџет када је у питању Министарство одбране САД-а“, каже професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци Срђан Амиџић.

То су ствари које инвеститори препознају. Њих интересује стабилност. САД је више не показују. Потреси у Америци заљуљали су и друге земље. Затресу и медији, порука је струке. Дошло се у ситуацију да компаније, углавном мале, пропадају, а појединци, који се крију иза тога, се богате.

"Имамо нелогичности које се дешавају, да вам је референтна каматна стопа толико порасла да је тешко сада и кредитним средствима, поготово када је у питању обртни капитал за компаније, то је карактеристика Западне Европе, да они немају довољно обртних средстава да крену у нове циклусе, а да не спомињемо инвестиције. Ако ви немате на берзама стабилност, гдје ће доћи до улагања у поједине компаније, у њихов технолошки развој, аутоматски доводите поједине индустрије, поједине државе у проблем“, сматра економиста Александар Љубоја.

Америчка економија се још држи. Неће пропасти, мада има доста рупа. Једна од њих је расподјела националног богатства. Неадекватна је и прави социјалне разлике које могу бити проблем, кажу економисти.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 22:55 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 23:40 Ноћни програм

    Ноћни програм