Situacija se stabilizuje

Koje su posljedice haosa na berzama?

  • Izvor: ATV
  • 09.08.2024. 19:40

Situacija na berzama se postepeno stabilizuje. Brojke jesu porasle, ali to nije dovoljno da nadoknade pad od ponedjeljka. Prepalo je investitore da je američka centralna banka zakasnila sa smanjenjem kamatnih stopa, pa su krajem prošle nedjelje počeli masovno da rasprodaju akcije. Paniku su izazvali i skok stope nezaposlenosti u SAD-u i inflacija. To je odvelo ka krahu berzi.

Ipak, nisu samo loši ekonomski pokazatelji u pitanju, već i politička nestabilnost. To je najbolja opomena da se opredijele za vrijednosti koje su baštinili sedamdesetih godina i predstavljali ozbiljnu ekonomsku silu, ocjena je ekonomista.

"I ono što je ozbiljan problem SAD-a - postavlja se pitanje održivosti javnog duga. On je već više od 120-130 odsto BDP-a i ono što su očekivanja jeste da do 2030. godine, ukoliko bude nastavio da raste ovim tempom, da to neće biti održivo. Dovoljno je da znate samo jedan podatak da SAD na troškove kamata izdvoje koliki je američki budžet kada je u pitanju Ministarstvo odbrane SAD-a“, kaže profesor na Еkonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Srđan Amidžić.

To su stvari koje investitori prepoznaju. Njih interesuje stabilnost. SAD je više ne pokazuju. Potresi u Americi zaljuljali su i druge zemlje. Zatresu i mediji, poruka je struke. Došlo se u situaciju da kompanije, uglavnom male, propadaju, a pojedinci, koji se kriju iza toga, se bogate.

"Imamo nelogičnosti koje se dešavaju, da vam je referentna kamatna stopa toliko porasla da je teško sada i kreditnim sredstvima, pogotovo kada je u pitanju obrtni kapital za kompanije, to je karakteristika Zapadne Еvrope, da oni nemaju dovoljno obrtnih sredstava da krenu u nove cikluse, a da ne spominjemo investicije. Ako vi nemate na berzama stabilnost, gdje će doći do ulaganja u pojedine kompanije, u njihov tehnološki razvoj, automatski dovodite pojedine industrije, pojedine države u problem“, smatra ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Američka ekonomija se još drži. Neće propasti, mada ima dosta rupa. Jedna od njih je raspodjela nacionalnog bogatstva. Neadekvatna je i pravi socijalne razlike koje mogu biti problem, kažu ekonomisti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: