Цијена скочила дупло

Кина узвраћа ударац Америци: Ограничила извоз двије кључне сировине!

  • Извор: Агенције
  • 28.08.2024. 17:36

Кинеско ограничење извоза кључних полупроводничких материјала буди страх од несташице у западној индустрији напредних чипова и војног оптичког хардвера.

Ограничења Пекинга на испоруке германијума и галијума, који се користе за полупроводничке апликације и компоненте војне и комуникационе опреме, довела су до скоро двоструког повећања цијена ових минерала у Европи током прошле године, преноси Фајненшел тајмс (ФТ).

Кина производи 98 одсто свјетске понуде галијума и 60 одсто германијума, наводи Геолошки завод Сједињених Америчких Држава.

Америка увела нове санкције: На листи фирме и појединци

Америка увела нове санкције: На листи фирме и појединци

"Ситуација са Кином је критична. Зависни смо од њих", рекао је анонимни извор који ради у неименованој компанији која је велики потрошач полупроводничких материјала.

Извор наводи да је су укупне испоруке галијума из Кине пале за 50 одсто од тренутка када је влада у Пекингу почела са ограничењем извоза.

"Ако Кина смањи извоз галијума као што је то учинила у првој половини године, онда ће наше резерве бити потрошене и доћи ће до несташице", тврди поменути извор.

Влада кинеског предсједника Си Ђинпинга спремна је да удари на западне економске интересе како би узвратила на америчка ограничења приступа најмодернијим технологијама, сматрају аналитичари.


Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)