Društvene mreže

Izazov štednje zaludio TikTok: Kod nas je neizvodiv

  • Извор: n1info.com
  • 27.01.2023. 16:43

Dok kriza troškova života nastavlja rasti, gotovo svi mi pokušavamo pronaći načine da uštedimo novac.

Domišljati korisnici TikTok mreže osmislili su još jedan trend namijenjen upravo tome, a koji navodno pomaže da uštedite nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, ili neke druge valute, u nešto više od tri mjeseca.

Ovaj plan uštede se zove ‘The 100 Envelope Challenge’ i funkcioniše tako da se novac stavlja u označene koverte tokom 100 dana.

Prvo ćemo označiti koverte od 1 do 100, s idejom da se svaka omotnica puni hronološki. Na primjer, 20. dana, pronašli biste omotnicu 20 i u nju stavili 20 konvertibilnih maraka. Dakle, do kraja 100. dana, uštedjeli biste 5,050 KM, prenosi "N1".

Neki korisnici to rade i sporadično umjesto hronološki. Dakle, danas možete odabrati dan 1, dok sutra možete odabrati dan 30.

Nekoliko korisnika se kune u ovaj plan uštede i kažu kako su uspješno završili izazov.

Drugi misle da je izazov malo nerealno završiti u 100 dana.

"Ne zaradim ni 5 hiljada u 100 dana", rekao je jedan korisnik.

Jasno je da je za ogromnu većinu ljudi u BiH ovaj izazov nemoguća misija. Naime, prosječna plata u novembru prošle godine iznosila je 1.175 maraka. To, dakle, znači da bi prosječan radnik za 100 zaradio nešto manje od 4.000 maraka.

To dalje znači, čak i kad ne bi fening potrošio ne bi mogao da ispoštuje pomenuti izazov i uštedi 5.050 KM.

Međutim, cilj je uštedjeti novac, pa možete sebi postaviti cilj da to dovršite u roku od nekoliko mjeseci ili čak godinu dana, rezultat ostaje isti.

Neki su odlučili da izazov razvuku na 100 sedmica.

Neki od TikTok korisnika su podijelili svoje iskustvo, ali nisu ostali neprimijećeni i urnebesni komentari.

Тагови: