Помоћ државе

Исплаћено 23 милиона КМ за подстицаје по разним основама

  • Извор: АТВ
  • 05.10.2024. 19:20

Никола Лакић, агроном, на свом имању у селу Кукуље код Српца узгаја поврће на око 12 хектара. Четврта је генерација која се бави овим послом. Годишње произведе око 500 тона поврћа. Да би био конкурентан на тржишту, структурно је набављао машине и повећавао складишне капацитете. Све то би, каже, било тешко, готово недостижно, да нема подстицаја.

"Нама искрено речено да није подстицаја, из мог личног искуства били би 10 до 15 година иза. Технолошки смо напреднији у односу на тај период, не само моје газдинство него комплет Лијевче поље и Семберија су значајно опремљени захваљујући подстицајима. Претходну годину је набављен трактор и два врло битна пољопривредна прикључка за моју производњу, а пошто сам млађи од 40 година, имао сам на износ подстицаја 50 одсто и још 10 одсто додатно", рекао је Никола Лакић, пољопривредни произвођач.

То би конкретно, у новцу значило, да је захваљујући помоћи државе, издвојио 70 хиљада марака мање за неопходне машине. Најважније је, то што стручни људи на терену, препознају наше потребе када су у питању инвестиције, а прикључци су ту од кључног значаја, истиче наш домаћин.

Уз поменуте подстицаје за пољопривредну механизацију, пољопривредници у Српској остварују право на подржану полису осигурања као и на низ других субвенција, што живот и рад на селу чини стабилним, пристојним и достојним човјека, кажу пољопривредници. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм