Pomoć države

Isplaćeno 23 miliona KM za podsticaje po raznim osnovama

  • Izvor: ATV
  • 05.10.2024. 19:20

Nikola Lakić, agronom, na svom imanju u selu Kukulje kod Srpca uzgaja povrće na oko 12 hektara. Četvrta je generacija koja se bavi ovim poslom. Godišnje proizvede oko 500 tona povrća. Da bi bio konkurentan na tržištu, strukturno je nabavljao mašine i povećavao skladišne kapacitete. Sve to bi, kaže, bilo teško, gotovo nedostižno, da nema podsticaja.

"Nama iskreno rečeno da nije podsticaja, iz mog ličnog iskustva bili bi 10 do 15 godina iza. Tehnološki smo napredniji u odnosu na taj period, ne samo moje gazdinstvo nego komplet Lijevče polje i Semberija su značajno opremljeni zahvaljujući podsticajima. Prethodnu godinu je nabavljen traktor i dva vrlo bitna poljoprivredna priključka za moju proizvodnju, a pošto sam mlađi od 40 godina, imao sam na iznos podsticaja 50 odsto i još 10 odsto dodatno", rekao je Nikola Lakić, poljoprivredni proizvođač.

To bi konkretno, u novcu značilo, da je zahvaljujući pomoći države, izdvojio 70 hiljada maraka manje za neophodne mašine. Najvažnije je, to što stručni ljudi na terenu, prepoznaju naše potrebe kada su u pitanju investicije, a priključci su tu od ključnog značaja, ističe naš domaćin.

Uz pomenute podsticaje za poljoprivrednu mehanizaciju, poljoprivrednici u Srpskoj ostvaruju pravo na podržanu polisu osiguranja kao i na niz drugih subvencija, što život i rad na selu čini stabilnim, pristojnim i dostojnim čovjeka, kažu poljoprivrednici. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: