Настављају пословање

''Инвиктус технолоџи група'' креће од нуле

  • Извор: АТВ
  • 01.08.2024. 19:05

Борба да се задрже радна мјеста уродила је плодом. Од данас послује „Инвиктус технолоџи група“, а сви запослени из претходне групације су потписали уговоре с новом компанијом. То је и био циљ, јер су управо због њих и претходне компаније успјешно пословале. Директор компаније Бојан Вујић каже да је и логично да су из Управе уложили максималне напоре како би их сачували.

"У овој фази нам је био циљ да потпишемо уговоре са запосленима и да их задржимо овдје, да људи не иду, да наставимо да срађујемо. Сљедећи корак је успостављање пословања на свим тржиштима на којима је досад пословали као ИТ компанија", каже Бојан Вујић, директор Инвиктус технолоџи групе.

Ово је, каже, потпуно нова прича, и не стоји она да се све ради како би се заобишле санкције. И то америчкој амбасади изгледа није јасно. Није им јасно изгледа и то да компаније које су се нашле на њиховом удару, чувају своје раднике. 

"Потпуно је логично да људи који су 20-30 година у ИТ-ју направе ИТ компанију. Ако се људи који су оријентисани на ИТ неће тиме бавити, не знам чиме ће се онда бавити. Не разумијем зашто се константно ово што ми радимо представља као да је нешто негативно. Да ли то значи да било ко од нас сутра ако региструје компанију, биће речено заобилази неке санкције? Да ли то значи да ми немамо више право да радимо?", поручује Вујић.

Aко се америчке амбасаде пита, може да се ради, али само по њиховим правилима. Онима у којима се Закон и основна људска права заобилазе. И док се Американци баве туђим цифрама и пословањем фирми у Српској, заобилазе да помену бенефите које су америчке компаније оствариле од сарадње с истим тим фирмама које развлаче по друштвеним мрежама .

"За период који се спомиње, од почетка 2023. до средине 2024. године, на бази сарадње с америчким компанијама ове компаније, наше компаније су уплатиле скоро 25 милиона КМ. То је скоро пола од онога што се наводи у објави америчке амбасаде. Када се поставља питање гдје је новац, ево, они добро виде гдје је новац. Што се ИТ-ја тиче, новац је у америчким компанијама", јасан је Вујић.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, америчке компаније у БиХ су у истом том периоду приходовале скоро једну и по милијарду КМ. И једни и други су пословали на исти начин. Зато се намеће логично питање како је некоме ускраћено пословање, а други су сасвим слободни. Нису Американци зато спомињали завршене пројекте. Таквих је велики број, тврди Вујић. Каже да сваки њихов производ ради. Да је ту било проблема, вјерује Вујић, и те како би се о томе причало. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: