Словенија

Инспектори у акцији против лажног маслиновог уља: Једна од најкривотворенијих врста бизниса

  • Извор: Индекс
  • 28.01.2024. 15:39

Државна телевизија Словеније (РТВ) пише да је ризик од куповине кривотвореног екстра дјевичанског маслиновог уља изузетно висок због недостатка тог уља у Европи.

Позивајући се на јавну агенцију Спирит пишу да ће словенски државни инспекторат провести опсежно узорковање и истраживање око тридесет врста маслиновог уља.

"Прошле године Управа за безбједност хране открила је да је тек трећина од 34 узета узорка маслиновог уља била без грешке. У другима су потврђене неусклађености хемијском или органолептичком анализом", пише РТВ.

"Јако је тешко пронаћи лажњаке, пуно се новца улаже у њихову производњу"

"Индустрија има велике ресурсе на располагању, пуно улаже у те лажњаке, а наравно да су оне јако добре и јако их је тешко пронаћи. Али то не значи да нису лажњаци, далеко од тога", рекла је Милена Бучар Миклавчић из референтне лабораторије за маслиново уље у Изоли.

Бучар Миклавчић додаје да се производња маслиновог уља сматра једним од најкривотворенијих врста бизниса, због чега се широм свијета развијају нови инструменти за анализу. РТВ открива и да трговци и произвођачи погрешно пружају информације о маслиновом уљу те да су те грешке понекад и плод незнања. На примјер, показала је податке на етикети једне флаше маслиновог уља.

"Ово су најчешће грешке"

"Најчешће грешке су да се подаци не дају на начин прописан законом, да се дају премалим словима, нечитко су написани и слично", објашњава Ерика Бештер из Института за маслинарство.

Изолска лабораторија, открива РТВ Словенија, задужена је и за инспекцијски надзор који спроводи Чешка на тржишту маслиновог уља. Годишње од тамо добију око 20 узорака. У Словенији, која је и произвођач уља, годишњи број узорака није значајно већи, пише Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм