Ponudu priprema Vlada Srpske

Garantovana cijena struje za investitore dolazi u pravi čas

  • Извор: АТВ
  • 04.10.2022. 19:37

Garantovana i niža cijena električne energije za one koji planiraju investirati i zapošljavati nove radnike, ponuda je koju priprema Vlada RS. Ona bi se uskoro trebala naći pred potencijalnim investitorima.

“Mi ćemo ponuditi investitorima koji žele da investiraju u Republici Srpskoj da imaju garantovane cijene električne enrgije onako kako se dogovore sa Vladom zavisno od njihove investicije i broja zaposlenih znači imaće u najmanju ruku tri puta jeftiniju cijenu električne energije nego što to imaju neki drugi”, izjavio je ranije Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iz Savjeta stranih investitora kažu da ova atraktivna ponuda dolazi u pravo vrijeme. Kriza u energetskom sektoru u Evropi i svijetu postaje sve izraženija. 

“Energija igra sve veću ulogu, a time i cijene energije. Znam za firme u zapadnoj Evropi kojima je energija poskupjela  šest do sedam puta, nekima četiri puta, totalno van vremena i prostora.  To može biti jako značajno industrijama koje troše mnogo energije  - teška industrija, prerađivačka industrija, proizvodnaj aluminijuma jako mnogo energije troši”, ističe Edin Dacić, predsjednik Savjeta stranih investitora Područne Privredne komore Banjaluka.

Politička stabilnost, raspoloživost radne snage, obrazovanost radne snage - neki su od faktora kojima se investitori vode. Investitori iz Austrije, već su prepoznali neke od pogodnosti za ulaganje u Republiku Srpsku. 

 “Republika Srpska je vrlo dobro postavljena, sami uslovi i poreske politike, subvencionisanja na gradskom i opštinskom nivou, Ministarstvo privrede, što kažu na papiru postoje ti uslovi koji su za investitora vrlo, vrlo primamljivi. Mi moramo da radimo na tome, i to je naš primarni zadatak, a to je sticanej povjerenja”, rekao je Mladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Garantovana i niža cijena struje za privredu, iza koje bi stala Vlada RS, trebalo bi da bude i više nego dovoljna garancija za buduće investitore.

Тагови:
  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм