Званично обавјештење

ЕРС неће одустати од пројекта Хргуд

  • Извор: АТВ
  • 14.06.2024. 19:25

Стигло је званично обавјештење да Њемачка одустаје од финансирања вјетропарка Хргуд код Берковића. То се и очекивало, нисмо се насекирали, сада идемо даље за АТВ каже извршни директор за инвестиције и развој у ЕРС-у Јовица Влатковић.

"Ево дошло је до изласка из кредитног аранжмана са њемачком Развојном агенцијом тако да ми од данас званично можемо да радио на пројекту самостално, више немамо никаквих oбавеза према њемачким партнерима", рекао је Јовица Влатковић, извршни директор за инвестиције и развој ЕРС-а.

Како су Нијемци одустали тако су се јавили бројни страни инвеститори, кажу из ЕРС-а. Потенцијали Републике Српске су огромни поготово на њеном југу за АТВ прича портпарол Електропривреде Ана Бокоњић Буха. Баш зато је матично предузеће посјетила и кинеска делегација.

"Амбасадор БиХ у Кини Берјан посјетио је ЕРС са представницима кинеских компанија који су изразили интересовање за улагање у пројекте из обновљивих извора са акцентом на вјетроелектране односно конкретно на ВЕ Хргуд. Одређени разговори су започети и ми се надамо позитивном исходу", рекла је Ана Бокоњић, портпарол ЕРС-а.

Позитиван исход показао се на осталим пројектима које Електропривреда Републике Српске реализује у сарадњи са партнерима из цијелог свијета,

"Са Електропривреда Републике Српске развила је низ значајних пројеката из области обновљивих извора енергије, ту предњаче прије свега хидроелектране. Увелико теку радови на изградњи ХЕ Дабар и ту је извођач радова реномирана кинеска компанија Гезуба, такође почели смо и радове на изградњи ХЕ Мрсово са реномираном турском компанијом НГА", рекла је Бокоњић Буха.

"Нећемо имати никакав проблем што се тиче финансирања било ког пројекта вјетропарка или соларне електране", рекао је Јовица Влатковић, извршни директор за инвестиције и развој ЕРС-а.

Осим соларних и вјетроелектрана које планира електропривреда на југу се граде или су већ изграђене и бројне приватне електране. Највећу корист од њих имају мале општине у Херцеговини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм