Projekat kočila Njemačka razvojna banka

Berkovići čekaju realizaciju projekata vjetroparka Hrgud

  • Извор: АТВ
  • 21.04.2022. 20:18

Realizaciju projekta Vjetroparka Hrgud mala opština Berkovići čeka ko ozeblo sunce. To im je najbolja razvojna šansa. Projekat kasni tri godine a nedavno je Njemačka zaprijetila i obustavom. U Berkovićima zabrinuti.

"Sam podatak da bi ona u naš budžet donosila milion maraka koncesione naknade godišnje  a ako vam kažem činjenicu da je budžet  opštine Berkovići negdje ispod dva miliona maraka sama će javnost zaključiti šta bi za nas značila realizacija izgradnja Vjetroparka Hrgud u opštini Berkovići", kaže Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići.

Zato se čelnici ove opštine pitaju šta će biti sa projektom. Iz Elektroprivrede kažu da projekat već tri godine koči Njemačka razvojna banka kod koje je uzet kredit. Zahtjevne i spore su im procedure a onda je pandemija sve još više zakočila, objašnjavaju u ovom preduzeću. Još dodaju da nemaju nikakvu informacje o obustavi projekta i kažu da su njemački predstavnici i danas na Hrgudu.

"U čitavoj korespodenciji sa KfW nijednog momenta Elektroprivreda Republike Srpske nije došla u situaciju sa bilo kojim odgovorom tako što se tiče nas ERSa mi smo sve naše obaveze na vrijeme izmirivali i odgovarali na bilo koji upitnik koji je bio postavljen pred ERS.  Danas naše ekipe su na Hrgudu tako da mi u ovom momentu nemamo zvanično od KfWa nijednu jedinu informaciju da su prekinuli saradnju", kaže Jovica Vlatković, direktor za Investicije i razvoj u Elektroprivredi Republike Srpske.

Prije više od decenije krenula je priča da je vjetar na Hrgudu idealan a onda se krenulo s projektom. Sredstva su obezbjeđena preko njemačke razvojne banke još 2017 godine i od tada je 60 miliona evra na računu Elektroprivrede.  Iako Nijemci prekinu saradnju s projektom se neće stati to su ovih dana rekli republički čelnici a danas isto ponovili i u Elektroprivredi Repubike Srpske.

Тагови:
  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм