Војислав Вулетић

Експерт поручује: Ако БиХ уради ово, то је бацање пара и равно самоубиству

  • Извор: СРНА
  • 11.07.2024. 09:53

Правити енергетску стратегију тако што ће се БиХ у потпуности одрећи употребе руског и окренути ка америчком течном гасу, далеко скупљем, сулудо је и равно економском самоубиству, сматра експерт за енергетику и гасни сектор Војислав Вулетић.

Коментаришући настојања појединих бошњачких политичара, међу којима је и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, да се БиХ по сваку цијену и потпуно одрекне наводне зависности од руског гаса и пређе на такозвани сјеверноамерички течни, Вулетић је рекао да је ријеч о политички мотивисаним порукама, а не здраворазумским и економским.

Уколико БиХ не жели да угрози своју енергетску стабилност, Вулетић сматра да се не смије олако одрећи постојећих рута снабдијевања и приче око спајања са "Турским током", наводи "Глас Српске".

Кесић: У Европи расту снаге које су отворене према српском народу, Србији и Српској

Кесић: У Европи расту снаге које су отворене према српском народу, Србији и Српској

"Ослањати се само на течни гас и правити некакве политичке гасоводе, стварно је сулудо, равно самоубиству", рекао је Вулетић.

Вулетић је навео да су нетачне тврдње Комшића, који је прије неколико дана објавио ауторски текст у једном од америчких часописа у којем се наводи да је енергетску стабилност Европе, па и БиХ, потребно градити на америчком течном гасу, те додао да су то најбоље осјетиле поједине европске земље које су кренуле тим стопама.

Он је оцијенио и да је бесмислена евентуална градња Јужне интерконекције, гасовода којим би се БиХ спојила с Хрватском, односно гасним терминалом на Крку.

"То је бацање пара. Они који прате стање на гасном тржишту знају да ни САД немају довољних количина течног гаса", каже Вулетић.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је заједно са америчким амбасадором у БиХ Мајклом Марфијем један од највећих заговорника градње Јужне интерконекције гасовода, односно спајања БиХ са терминалом Крк у Хрватској, а у који се у највећој мјери допрема амерички течни гас.

Ристић: У Сребреници није био геноцид

Ристић: У Сребреници није био геноцид

Амерички званичници годинама упозоравају Европљане, па и власти у БиХ, да се морају ријешити зависности од руског гаса. С друге стране, САД од Русије и даље купују уранијум и то у огромним количинама. Русија и даље, поред свих уведених санкција, подмирује чак 24 одсто тренутних потреба САД.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.