Министар рада и борачко-инвалидске заштите

Егић за АТВ: Сви сагласни да треба повећати најнижу плату, разговорима ћемо доћи до износа

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2023. 09:38

У досадашњим разговорима, Пословна заједница, Унија послодаваца и синдикати у Српској су рекли да се слажу да ће доћи до повећања најниже цијене рада, али у ком проценту и који ће то износ бити, остаје да се договоримо, рекао је Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Данас се одржава сједница Економско-социјалног савјета на којој ће први пут бити директно отворена тачка о повећању најнижих плата у Републици Српској.

„Надам се да ћемо сви озбиљно приступити овом проблему и да ћемо у квалитетном дијалогу доћи до квалитетног рјешења. У случају да се послодавци и синдикати не договоре Влада доноси коначну одлуку. То је врло непопуларно, Влада избјегава и настоји да се тај дијалог што дуже одвија у настојању да се дође до рјешења, али у крајњем случају, Влада ће да пресијече и да донесе одлуку“, изјавио је Егић за АТВ јутро.

Он каже да постоје одређени ставови да треба да се повећава најнижа плата, а очекује да ће у разговору доћи до тачног износа

Говорећи о недостатку радне снаге, Егић је рекао да је тај проблем евидентан и да се ради о тренду који ће се наставити. На тај проблем одговор се мора наћи, додао је.

„У наредних 15 дана до половине новембра ћемо да организујемо округли сто на који ће бити позванe све релевантне институције и органи како би изанализирали одредбе Закона, поготово флексибилни рад те да донесемо одређене смјернице у којима би требали ићи. Након тога радићемо и комплетну анализу Закона о раду па ћемо да видимо да ли треба да се раде измјене и допуне закона, да ли треба ићи у потпуно нови закон или не“, изјавио је Егић.

Што се тиче борачких категорија, министар је рекао да су нова средства у систем борачко-инвалидске заштите обезбијеђена већ од септембра ове године. Двадесет милиона КМ је обезбијеђено за улазак шесте и седме категорије у право остваривања мјесечног борачког додатка, док је три милиона обезбијеђено за повећање инвалиднина.

„Од Нове године идемо са нових 150 милиона КМ. У овој години се за област борачко-инвалидске заштите издваја 530 милиона КМ, сљедеће године добијамо нових 150 милиона. Дакле, сви борци су добили мјесечни борачки додатак у складу са учешћем у зони борбених дејстава“, рекао је министар у АТВ јутру.

Влада сматра да то није довољно, додао је он и истакао да средства нису адекватна за оно што су борци дали за Републику Српску.

„Настојимо да побољшамо положај ове популације, тако да ћемо и у наредном периоду то радити. Имамо веома добре повратне информације од бораца са терена, са малим изузецима“, навео је Егић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: