Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Еgić za ATV: Svi saglasni da treba povećati najnižu platu, razgovorima ćemo doći do iznosa

  • Izvor: ATV
  • 27.10.2023. 09:38

U dosadašnjim razgovorima, Poslovna zajednica, Unija poslodavaca i sindikati u Srpskoj su rekli da se slažu da će doći do povećanja najniže cijene rada, ali u kom procentu i koji će to iznos biti, ostaje da se dogovorimo, rekao je Danijel Еgić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Danas se održava sjednica Еkonomsko-socijalnog savjeta na kojoj će prvi put biti direktno otvorena tačka o povećanju najnižih plata u Republici Srpskoj.

„Nadam se da ćemo svi ozbiljno pristupiti ovom problemu i da ćemo u kvalitetnom dijalogu doći do kvalitetnog rješenja. U slučaju da se poslodavci i sindikati ne dogovore Vlada donosi konačnu odluku. To je vrlo nepopularno, Vlada izbjegava i nastoji da se taj dijalog što duže odvija u nastojanju da se dođe do rješenja, ali u krajnjem slučaju, Vlada će da presiječe i da donese odluku“, izjavio je Еgić za ATV jutro.

On kaže da postoje određeni stavovi da treba da se povećava najniža plata, a očekuje da će u razgovoru doći do tačnog iznosa

Govoreći o nedostatku radne snage, Еgić je rekao da je taj problem evidentan i da se radi o trendu koji će se nastaviti. Na taj problem odgovor se mora naći, dodao je.

„U narednih 15 dana do polovine novembra ćemo da organizujemo okrugli sto na koji će biti pozvane sve relevantne institucije i organi kako bi izanalizirali odredbe Zakona, pogotovo fleksibilni rad te da donesemo određene smjernice u kojima bi trebali ići. Nakon toga radićemo i kompletnu analizu Zakona o radu pa ćemo da vidimo da li treba da se rade izmjene i dopune zakona, da li treba ići u potpuno novi zakon ili ne“, izjavio je Еgić.

Što se tiče boračkih kategorija, ministar je rekao da su nova sredstva u sistem boračko-invalidske zaštite obezbijeđena već od septembra ove godine. Dvadeset miliona KM je obezbijeđeno za ulazak šeste i sedme kategorije u pravo ostvarivanja mjesečnog boračkog dodatka, dok je tri miliona obezbijeđeno za povećanje invalidnina.

„Od Nove godine idemo sa novih 150 miliona KM. U ovoj godini se za oblast boračko-invalidske zaštite izdvaja 530 miliona KM, sljedeće godine dobijamo novih 150 miliona. Dakle, svi borci su dobili mjesečni borački dodatak u skladu sa učešćem u zoni borbenih dejstava“, rekao je ministar u ATV jutru.

Vlada smatra da to nije dovoljno, dodao je on i istakao da sredstva nisu adekvatna za ono što su borci dali za Republiku Srpsku.

„Nastojimo da poboljšamo položaj ove populacije, tako da ćemo i u narednom periodu to raditi. Imamo veoma dobre povratne informacije od boraca sa terena, sa malim izuzecima“, naveo je Еgić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: