Štednja

Da li novac treba čuvati na računu ili ulagati?

  • Izvor: ATV
  • 26.07.2024. 07:45

Ulaganje u zemljište ili nekretnine, po riječima ekonomista, najbolji je oblik štednje. Novac na računu ili sakriven u kući nikako nije dobra opcija, jer na taj način novac vremenom gubi na vrijednosti.

Jevrejska poslovica kaže da trećinu treba uložiti u zlato, trećinu u nekretninu, a trećinu u posao. To je savjet zlata vrijedan, poručuju stručnjaci i kažu da se upravo sa njim treba voditi ukoliko želimo da uštedimo ili započnemo neku vrstu posla. Banjalučani misle isto. Priznaju, da imaju veću svotu novca za uštedjeti, sigurno bi bila kupovina nekretnine.

Еkonomista Saša Stevanović savjetuje da se sa štednom ili investiranjem počne što prije. Dovoljni su simbolični iznosi, te da za investiranje ne trebaju veliki iznosi. Ako ne želite da vaš novac ide u smjeru kupovine, oročen novac je siguran novac, tvrdi struka.  O štednji, kažu, treba da se uči već u školi i da se kod najmlađih probudi savjest čuvanja novca.

„Mi najveći dio likvidne štednje držimo u depozitnim računima i odlučujemo se najvećim dijelom da našu sigurnost u starosti obezbijedimo tako što ćemo imati jednu, dvije nekretnine, od toga ćemo jednu nekretninu izdavati. To su ispravni modeli, ali treba i sa nekim drugim modelom pokušati. Imamo dosta brokerskih kuća kod nas koje rade sa akcijama u inostranstvu. možete poslati vlasnik Fejsbuka, Gugla, možete sad Еnvidija, četiri pet puta je porasla vrijednost akcije, i sa nekim skromnijim sumama novca da se upoznate, da investirate, da odvojite i to vam na neki način bude i avantura, i obično, investicija treba da bude dosadna“, kaže ekonomista Saša Stevanović.

Najbolja strategija, ipak zavisi od okolnosti građenja i njihovih finansijskih ciljeva. U zavisnosti od iznosa novca zavisi i na koji način će biti ušteđen ili investiran.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: