Samovolja

Da li kada biramo banku pristajemo i na sva poskupljenja usluga

  • Izvor: RTS
  • 10.08.2022.18:12

Talas poskupljenja nije zaobišao ni bankarski sektor.

U pojedinim bankama gotovo sve usluge su već poskupjele, a druga poskupljenja najavljuju početkom sledećeg meseca, piše RTS.

Nove cijene bankari pravdaju rastom inflacije, a udruženja građana tvrde - to je njihova samovolja. Na potezu je Narodna banka Srbije, a ona najavljuje - da u četvrtak predstavlja set mjera za zaštitu potrošača.

Sa prvim danom avgusta, provizije za podizanje novca, naknade za održavanje računa i kartica, plaćanje putem mobilnih telefona klijenti više banaka plaćaju i nekoliko puta više. Pored poskupljenja, neke banke odlučile su i da prošire spisak onoga što naplaćuju.

"Postoje banke koje su korigovale svoje cijene, ali će i one koje nisu prosto reagovati sa poskupljenima, jer će ova koje su poskupjele napravile tržišni prostor. Teško je izgovoriti pravu cifru koliko su stvari poskupjele. Može se samo vezati za ostvarene rezultate banaka po osnovu naknada koje izose 55 milijardi dinara", navodi Dušan Uzelac iz "Kamatica".

Nove cjenovnike u Udruženju banaka pravdaju skokom troškova poslovanja.

"One to rade u skladu sa Zakonom. Zakon o zaštiti korisnika finansijakih usluga kaže da vi morate da obavijestite bar dva mjeseca ranije klijenta da će doći do promjene pojedinih cijena, da uporedite prethodnu cijenu i novu. I naravno za sve nas koji koristimo bankarske uloge jednom godišnje imate presjek svih plaćenih tarifa, tako da možete da pogledate. Savjet svim klijentima - pronađite banku koja vam najviše odgovara", tvrdi generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Prelazak iz jedne u drugu banku u praksi nije čest. Iako je ta procedura posljednjih godina lakša, odluka na takav potez je, kažu upućeni, teška.

"Situacija je takva da su mnogi građani vezani i zaključani za banku zbog ugovora koji imaju po pitanju kredita na 5,10,15 godina. I tada je sve kompleksije. Ta banka koja vam je prodala stambeni kredit, recimo, kada poskupi vi možete samo da se sa tim složite", kaže Uzelac.

Da bi rast cijena bankarskih usluga mogao da se zauzda, nagovijestila je Narodna banka Srbije.

"NBS je u prethodnom periodu detaljno analizirala ovo pitanje i pripremala set mjera koji će biti donijeti u naredna dva dana, na sjednici Izvršnog odbora. Jer je guvernerka odlučila da i u ovom pitanju iskorači i uvede dodatne zaštite za korisnike finansijskih usluga u našoj zemlji. Taj paket mjera koje će praktično tretirati ovo pitanje sa više strana kako bi se postigao maksimalan efekat na naknade na našem tržištu", objašnjava viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Detalje obećava u četvrtak. Do tada, iz centralne banke savjetuju klijente da se dobro informišu, pregledaju cijenu naknada u 22 banke, uporede, a da zatim naprave izbor.