Источно Сарајево

Ћосић: Ауто-пут Београд-Сарајево развојна шанса за Српску

  • Извор: СРНА
  • 21.08.2024. 14:23

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је данас да је предсједник Републике Српске Милорад Додик обезбјеђивањем средстава за извођење радова на дионици ауто-пута Београд-Сарајево током посјете Истанбулу урадио значајан посао, истичући да овај пројекат, као развојну шансу, Српска не смије пропустити.

Ћосић је рекао да је добро да су турски инвеститори заинтересовани за градњу овог ауто-пута, јер су то пројекти који не познају никакве баријере и имају искључиво економски и интерес раста и развоја држава и локалних заједница.

"Србија својом трасом ауто-путева долази до Котромана и сасвим је логично оно што је предсједник Додик идентификовао, да је потреба да се од Котромана до Источног Сарајева, потом до Сарајева и конекција на /Коридор/ 'Пет це' мора направити боља саобраћајница", изјавио је Ћосић новинарима.

Он сматра да је много боље градити брзи пут овом дионицом са евентуална два крака, једним који би ишао долином Праче преко Пала према Источном Сарајеву, а другим преко Романије.

"То је сасвим могуће урадити и на тај начин направити везу свих локалних заједница које су у саставу Источног Сарајева и које гравитирају према Источном Сарајеву и даље их конектовати на 'Пет це' и наравно даље према ЕУ, али свакако и према Србији", навео је Ћосић и додао да би све ово могло бити изграђено за 10 до 15 година.

Ћосић је рекао да ће ауто-пут Београд-Сарајево бити најближа линија повезивања овог дијела Српске са Београдом и Србијом, наводећи да ће Источно Сарајево у том случају бити на траси значајних европских саобраћајница, чиме ће бити боље повезано са ЕУ, али и са Истоком.

"Ту инфраструктурну шансу не смијемо пропустити", нагласио је Ћосић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је недавно да је у Истанбулу успио да договори почетак градње ауто-пута Београд-Сарајево и да је са турском банком обезбијеђено више од 500 милиона евра за извођење радова на простору Републике Српске и Брчко дистрикта.

Он је прецизирао је да је ријеч о дионицама од Доњег Вардишта до Источног Сарајева дужине 130 километара, као и кроз Брчко дистрикт у дужини од 33 километра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм