Istočno Sarajevo

Ćosić: Auto-put Beograd-Sarajevo razvojna šansa za Srpsku

  • Izvor: SRNA
  • 21.08.2024. 14:23

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je danas da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obezbjeđivanjem sredstava za izvođenje radova na dionici auto-puta Beograd-Sarajevo tokom posjete Istanbulu uradio značajan posao, ističući da ovaj projekat, kao razvojnu šansu, Srpska ne smije propustiti.

Ćosić je rekao da je dobro da su turski investitori zainteresovani za gradnju ovog auto-puta, jer su to projekti koji ne poznaju nikakve barijere i imaju isključivo ekonomski i interes rasta i razvoja država i lokalnih zajednica.

"Srbija svojom trasom auto-puteva dolazi do Kotromana i sasvim je logično ono što je predsjednik Dodik identifikovao, da je potreba da se od Kotromana do Istočnog Sarajeva, potom do Sarajeva i konekcija na /Koridor/ 'Pet ce' mora napraviti bolja saobraćajnica", izjavio je Ćosić novinarima.

On smatra da je mnogo bolje graditi brzi put ovom dionicom sa eventualna dva kraka, jednim koji bi išao dolinom Prače preko Pala prema Istočnom Sarajevu, a drugim preko Romanije.

"To je sasvim moguće uraditi i na taj način napraviti vezu svih lokalnih zajednica koje su u sastavu Istočnog Sarajeva i koje gravitiraju prema Istočnom Sarajevu i dalje ih konektovati na 'Pet ce' i naravno dalje prema ЕU, ali svakako i prema Srbiji", naveo je Ćosić i dodao da bi sve ovo moglo biti izgrađeno za 10 do 15 godina.

Ćosić je rekao da će auto-put Beograd-Sarajevo biti najbliža linija povezivanja ovog dijela Srpske sa Beogradom i Srbijom, navodeći da će Istočno Sarajevo u tom slučaju biti na trasi značajnih evropskih saobraćajnica, čime će biti bolje povezano sa ЕU, ali i sa Istokom.

"Tu infrastrukturnu šansu ne smijemo propustiti", naglasio je Ćosić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da je u Istanbulu uspio da dogovori početak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i da je sa turskom bankom obezbijeđeno više od 500 miliona evra za izvođenje radova na prostoru Republike Srpske i Brčko distrikta.

On je precizirao je da je riječ o dionicama od Donjeg Vardišta do Istočnog Sarajeva dužine 130 kilometara, kao i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra.

Pratite nas i putem Vibera