Одлука

Централна банка БиХ уводи јединствену накнаду за обављање платних трансакција

  • Извор: АТВ
  • 08.10.2024. 15:24

Управни савјет Централне банке Босне и Херцеговине донио је, на посљедњој сједници, Одлуку о измјенама Одлуке о утврђивању тарифе накнада за услуге које врши Централна банка БиХ.

Овом одлуком се уводи јединствена накнада за обављање платних трансакција у жироклиринг систему и бруто поравнању у реалном времену (БПРВ). Новим измјенама висина накнаде за обављање платних трансакција за учеснике у жироклиринг систему износи 0,26 KМ по трансакцији (без обзира на поравнање у току дана), а за обављање платних трансакција за учеснике у БПРВ износи 2,05 KМ по трансакцији. 

„Ова одлука има за циљ убрзати трансакције платног промета, стандардизовати трошкове платних трансакција, омогућити лакше управљање трошковима и поједностављен обрачун накнада за платне трансакције“, изјавила је Јасмина Селимовић, гувернер Централне банке БиХ.

ЦИК БиХ наредила отварање врећа са гласачким листићима и поновно бројање

ЦИК БиХ наредила отварање врећа са гласачким листићима и поновно бројање

Износ јединствене накнаде који је утврђен мањи је од садашње просјечне вриједности износа накнада, а њеним увођењем, комерцијалним банкама у Босни и Херцеговине омогућава се једнообразно поступање без обзира на временски интервал поравнања међубанкарских трансакција. 

Ову одлуку Централне банке БиХ поздравило је Удружење банака БиХ које је захвалило Централној банци Босне и Херцеговине и Селимовићевој на разумијевању тржишних прилика и спремности да заједно побољшају пословни амбијент у интересу свих грађана и привредника. 

“Вјерујемо да ће ова мјера допринијети већој транспарентности и ефикасности у платном промету, те омогућити банкама лакше управљање трошковима и, истовремено, унапређење ефикасности и квалитета услуга које нуде својим клијентима“, истакао је Едис Ражаница, директор Удружења банака БиХ.

Повећава се број мртвих: У Бутуровић Пољу пронађено још једно тијело

Повећава се број мртвих: У Бутуровић Пољу пронађено још једно тијело

С циљем стимулисања депонената Централне банке БиХ на кориштење електронског банкарства, Одлуком о измјенама Одлуке о утврђивању тарифе накнада за услуге које врши Централна банка БиХ, мијења се и тарифа накнада за послове са депонентима у дијелу који се односи на кориштење електронског банкарства. 

Одлука ступа на снагу осмог дана од објављивања у „Службеном гласнику БиХ“, а примјењиваће се од 1. новембра 2024. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.