Министарство пољопривреде

Буђ и град ''узели данак'': Француска очекује мање вина

  • Извор: Агенције
  • 10.08.2024. 07:00

Француска ће ове године произвести знатно мање вина него лани јер је велика количина влаге потакнула развој буђи у виноградима, а нека су подручја страдала и од града и мраза, извијестило је министарство пољопривреде.

Француски винари произвешће ове године између 40 и 43 милиона хектолитара вина, у односу на прошлогодишњих 47,9 милиона хектолитара, показују прелиминарне процјене министарства.

То би значило да производња не би достигла ни петогодишњи просјек који износи 44,2 милиона хектолитара.

Влажан почетак љета погодовао је развоју буђи на већини винородних подручја која би могла изазвати велике губитке, истичу у министарству, додајући и да је због влаге и ниских температура у вријеме цвјетања лоза у многим виноградима губила цвјетове, лишће и бобице.

Пад производње могло би пак ублажити мокро тло и каснији почетак вегетације, за једну до двије седмице у поређењу с прошлом годином, додају.

Не наводећи детаљне процјене за поједине регије, стручњаци министарства напомињу тек да ће, на примјер у Шампањ, производња бити слабија него лани због прољећног мраза и града.

У регији Бордеауx површина под виноградима смањена је за око 8.000 хектара (19.768 јутара) након вађења чокота које би требало обуздати прекомјерну производњу. Производњу би могле смањити и непрописна колорација, буђ и град, што би значило да би се смањила другу годину заредом.

Тренутно није могуће процијенити како ће смањена производња утицати на цијене вина. Велики винари обично подижу цијене за оскудних берби, али данас морају у рачуницу укључити и јаку конкуренцију на свјетским тржиштима. 

Вино и алкохолна пића спадају међу главне француске извозне производе, напомиње Ројтерс, истичући да главобољу винарима задаје и слаба домаћа потрошња.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.